Elevii români au reeditat succesele de excepție înregistrate în ultimii ani la Olimpiada Internațională de Fizică și la cea de Chimie.
La fizică, reprezentanții României au obținut patru medalii de aur și una de argint. Datorită acestui palmares, România a ocupat din nou primul loc în Europa și s-a clasat între primele cinci țări din lume. Medaliile de aur au fost cucerite de Anca Drăgulescu, Răzvan Octavian Radu (premiat cu argint în 2015), Petru Cotruț (elevi la Liceul Internațional de Informatică din București) și Andrei Radu (clasa a XI-a, Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” din Brăila). Medalia de argint i-a revenit lui Sebastian Leontică, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național “Petru Rareș” din Piatra Neamț.
Delegația României a fost coordonată de Delia Davidescu (Liceul Internațional de Informatică din Capitală) și Adrian Dafinei (conferențiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universității București). A 48-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Fizică s-a desfășurat în Indonezia (Yogyakarta), între 16 și 24 iulie, și a reunit 424 concurenți din 88 de țări.
Bilanțul participării românești la a 49-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie – IChO (foto), desfășurată între 6 și 15 iulie, în Thailanda (Nakhon Pathom), însumează patru medalii: două de aur și două de argint. Rezultatul plasează România pe locul locul al II-lea în Europa și al VII-lea în lume, în clasamentul neoficial al țărilor participante (78).
Elevii medaliați cu aur sunt Alexandra Dima (Liceul Internațional de Informatică din București), câștigătoare a medaliei de argint la ediția precedentă, și Paul Haidu-Gerea (Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” din Constanța), care și-a egalat performanța de anul trecut. Medaliile de argint au fost obținute de Anamaria Leonescu (Colegiul Național “Sfântul Sava” din București) și Dorian Gabriel Muntean (Colegiul Național “Spiru Haret” din Tecuci, Galați). La IChO 2017 au fost prezenți 279 de concurenți din 78 de țări.