Orange România investește în formarea viitorilor specialiști în securitate cibernetică

Compania Orange România este primul operator local de telecomunicații care s-a implicat în dezvoltarea, organizarea și susținerea celor mai importante competiții naționale de securitate cibernetică.

Cu scopul de a contribui la formarea viitorilor specialiști în securitate cibernetică, domeniu cu un deficit de peste 347.000 de angajați la nivel european, în 2023, Orange este partener strategic pentru Campionatul Național de Securitate Cibernetică (RoCSC), UNbreakable România, DefCamp și prima ediție a Olimpiadei Naționale de Securitate Cibernetică (OSC).

Prin eforturile Orange și ale partenerilor instituționali și privați, anul trecut, peste 3.300 de tineri s-au înscris în competițiile din România. Experții companiei au sprijinit, prin programul Orange Fab, dezvoltarea startup-ului CyberEdu, o platformă ce conține resurse educaționale și laboratoare practice pentru începători și pentru specialiștii care vor să dobândească sau să-și îmbunătățească competențele în această arie de activitate. De la lansarea platformei, în 2020, circa 20.000 de utilizatori s-au înregistrat pentru a avea acces la materiale de pregătire în securitatea cibernetică. Statisticile arată că nevoia de talente este mult mai mare.

“De șapte ani, Orange România investește în formarea viitorilor specialiști în cybersecurity, prin implicarea în cele mai importante competiții naționale de profil, prin resurse educaționale și mentorat oferit celor care au dorit să-și dezvolte cunoștințele în acest domeniu și prin pregătirea echipelor ce au reprezentat România la Campionatul European de Securitate Cibernetică. Este o nevoie reală ca tot mai mulți profesioniști să se formeze în securitate cibernetică, având în vedere deficitul de personal, dar și în contextul în care prognozele arată că, până în 2025, la nivel mondial, circa 41 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet”, declară Cristian Pațachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager, Orange România.

Creșterea numărului de atacuri cibernetice, în contextul unui deficit de specialiști în securitate cibernetică

Tehnologiile digitale au devenit indispensabile pentru operațiunile de bază din tot mai multe domenii de activitate. Ele aduc extrem de multe beneficii pentru accelerarea, simplificarea și îmbunătățirea experienței clienților rezidențiali și de business. Digitalizarea accelerată vine și cu o serie de riscuri de securitate cibernetică, care cresc an de an ca volum și sofisticare și creează o nevoie tot mai mare pentru specialiști în domeniu.

Pentru Orange, securitatea cibernetică este un domeniu strategic, ce cuprinde zona comercială, de dezvoltare a soluțiilor care să protejeze afacerile, și acțiuni ce au în vedere creșterea nivelului de înțelegere și conștientizare a riscurilor din mediul online. Conform raportului Orange Business Internet Security (2023-2024), care analizează date anonimizate de la companii și administrații publice din mai multe industrii, în 2023 a crescut cu 18 la sută numărul atacurilor cibernetice, față de anul anterior. Potrivit Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), la nivel național, anul trecut au avut loc peste 75 de milioane de evenimente de securitate cibernetică, o creștere cu 22 la sută față de 2022.

În ceea ce privește nevoia de specialiști, potrivit studiului Cybersecurity Workforce (2023), realizat de ISC2, deficitul forței de muncă în securitate cibernetică în Europa a ajuns la peste 347.000 de specialiști, o creștere cu 9,7 la sută comparativ cu 2022.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share