Într-o lume în care tehnologia este în continuă evoluție, companiile producătoare de soluții software caută permanent cele mai bune modalități de a inova și de a răspunde cerințelor pieței.
Ovidiu Teodorescu, noul CEO al UCMS by AROBS, este un lider care își propune să creeze soluții inovatoare și să-și conducă echipa către succes. Cu o carieră îndelungată în IT, el vorbește despre perspectiva sa asupra schimbărilor din industrie, despre importanța construirii unei culturi organizaționale bazate pe încredere și despre modul în care UCMS by AROBS se pregătește pentru provocările viitorului.
AngajatorulMeu.ro: Care au fost motivele care v-au determinat să faceți o schimbare, după mai bine de 27 de ani petrecuți în fosta companie?
OVIDIU TEODORESCU: A face parte din Grupul AROBS este mai mult decât o schimbare de job – este o schimbare de perspectivă și aduce cu sine și o modificare de viziune în business și nu numai. Timp de 27 de ani, am progresat continuu, iar alăturarea la echipa AROBS și faptul că am devenit CEO al UCMS mi-a oferit acest salt în față.
Încă din facultate, am fost pasionat și am lucrat în IT. Am început ca simplu tehnician PC. Am avut șansa să lucrez în foarte multe departamente, lucru care mi-a dezvoltat flexibilitatea și mi-a oferit o percepție complexă despre ce face o companie să funcționeze bine. Pe scurt, am făcut cam de toate: de la vânzări, marketing, implementare și până la managementul echipelor. Toate aceste experiențe m-au ajutat să mă formez și au contribuit într-o mare măsură la bagajul de instrumente și cunoștințe pe care le implementez zi de zi ca și CEO UCMS.
Voicu Oprean, fondator & CEO al AROBS Transilvania Software, mi-a oferit oportunitatea de a fi un intraprenor în cadrul grupului. Și am considerat că mă aflu în etapa potrivită a vieții, în care pot face față unei astfel de provocări.
- Meral Badea (SIGNAL IDUNA): “Domeniul HR reprezintă nu doar locul meu de muncă, ci și o oportunitate de a influența pozitiv viața oamenilor din compania în care lucrez”
- Lucrul de acasă, tot mai căutat la final de an. Posturile remote au atras peste 150.000 de candidaturi pe bestjobs, doar în noiembrie
- Inteligența artificială prinde viață la București: 300 de specialiști Adobe România transformă ideile în realitate… digitală
Cum arată echipa din care faceți parte? Ce nu trebuie să îi lipsească unei echipe ca să funcționeze cât mai bine, din perspectiva dumneavoastră?
Echipa UCMS by AROBS este o echipă cu multă experiență acumulată în cei 27 de ani pe piață. Avem profesioniști care au fost alături de companie încă de la început, de când compania a fost înființată, în octombrie 1996.
Totuși, în prezent mizăm pe un mix de generații, pentru că acest aspect ne ajută să ne completăm unii pe ceilalți, cu spirit și profesionalism. Echipa UCMS by AROBS are o dedicare pentru client, îi ascultă nevoile, îi rezolvă problemele. Noi suntem recunoscători pentru echipa noastră și performanța lor și am decis să povestim despre ei și în campania “Din culisele UCMS”, campanie care prezintă povestea colegilor noștri, atât din punct de vedere profesional, cât și personal.
Iar referitor la ce nu ar trebui să-i lipsească unei echipe pentru a funcționa bine, aș zice că interesul față de client și de nevoile sale, orientarea către rezultate și spiritul, energia cu care fac lucrurile să se întâmple, sunt elementele definitorii ale unei echipe de succes. Spiritul acesta este un liant care corelează acțiunile oamenilor, comportamentele, nivelul de încredere pe care îl au unii în ceilalți.
În organizațiile bazate pe încredere, angajații își asumă obiectivele, știu să se autogestioneze, știu să ducă la bun sfârșit task-urile în mod autonom și în timp util, știu să ceară ajutor atunci când întâmpină o provocare, fără a aștepta ca managerul să fie cel care le dictează ce au de făcut. Pe scurt, fac o echipă de excepție.
Va rămâne munca în format hybrid o constantă și în următoarea perioadă?
Consider că formatul hybrid este noul normal în industriile în care acest lucru este posibil. Pentru că, bineînțeles, în industrii precum producție, retail etc., este mai greu să poți oferi această oportunitate pentru toți angajații, însă pentru industria de IT, în care activează și compania noastră, cred că modelul hybrid reprezintă noua normalitate.
Totuși, pentru ca modelul hybrid să funcționeze bine, consider că e nevoie ca managerii din companii să știe să gestioneze un astfel de model. Aici intervine componenta de trust, adică organizație de încredere, care are nevoie de două elemente pentru a exista – o echipă excepțională și un sistem de management performant.
În organizațiile bazate pe încredere, angajații își asumă obiectivele, știu să se autogestioneze, știu să ducă la bun sfârșit task-urile în mod autonom și în timp util, știu să ceară ajutor atunci când întâmpină o provocare, fără a aștepta ca managerul să fie cel care le dictează ce au de făcut. Pe scurt, fac o echipă de excepție.
Într-un model hybrid, programul standard nu mai funcționează. Există o mai mare flexibilitate. Dar, pentru ca acesta să fie de succes, trebuie să existe atât încrederea, cât și responsabilitatea că angajații își îndeplinesc obiectivele săptămânale, lunare ș.a.m.d., fără a fi nevoie de micromanagement sau alte forme de control.
Un sistem de management performant este foarte important când vorbim de munca remote, și nu numai. Din acest sistem face parte True HR, prin care echipa poate să automatizeze procesele de management al resurselor umane, și dp-Payroll, prin care compania optimizează procesele financiar-contabile. Ambele produse software duc la eliberarea de taskuri administrative, consumatoare de timp, reduc erorile și sprijină crearea organizației de încredere. Astfel, echipa se poate concentra pe cele mai importante obiective de creștere în afaceri.
În mod special pentru modelul de muncă hybrid, unul dintre modulele dezvoltate de noi în timpul perioadei pandemice, True Work from Home, se pliază pe această nevoie. Mai exact, te ajută să ai o evidență clară a modului de distribuție al angajaților.
Revenind, pentru echipa UCMS by AROBS, modelul hybrid funcționează fără probleme. Eu am încredere că fiecare coleg știe care îi sunt îndatoririle, se focalizează pe îndeplinirea obiectivelor, și dacă nu înțelege o situație știe să ceară ajutorul managerului sau unui alt coleg. Pe scurt, eu mă bazez pe echipa mea, iar echipa știe, la rândul ei, că se poate baza ca eu să-i apăr interesele și s-o susțin de fiecare dată când este necesar. Iar o companie care merge pe acest model de încredere nu are cum să nu performeze, indiferent de modul de lucru, de flexibilitatea programului și așa mai departe.
O primă lecție pe care am învățat-o, încă de tânăr, este că management se poate face și cu zâmbetul pe buze.
Care sunt abilitățile de leadership pe care le vedeți esențiale pentru anii care vor urma? Și de ce?
Sunt de părere că cea mai importantă abilitate pentru un lider este aceea de a-ți gestiona echipa din care faci parte. În prezent, există pe piață generații diferite (Generația Z, Millenials, Generația X și Baby Boomers), care, bineînțeles, vin la pachet cu nevoi diferite, așteptări diferite, moduri de lucru diferite. Consider că stă în puterea unui lider să găsească variantele potrivite pentru ca oamenii din diverse generații să lucreze bine împreună și spre succesul comun al echipei și creșterea afacerii.
Un al doilea aspect ar fi să creeze un mediu în care să existe siguranță psihologică pentru toți membrii echipei. Colegii să simtă că au un cuvânt de spus, să-și exprime ideile, să-și aducă contribuția indiferent de nivelul ierarhic, vârsta sau timpul petrecut în companie. Totodată, e important ca angajații să știe că pot greși, pentru că atunci nu doar că își asumă mai ușor greșelile, dar vor reuși să învețe mult mai multe din situația respectivă. Astfel, membrii echipei devin mai creativi, având un mediu propice pentru exprimarea ideilor.
Care sunt cele mai importante două lecții legate de managementul echipei pe care le-ați învățat în anii de activitate?
O primă lecție pe care am învățat-o, încă de tânăr, este că management se poate face și cu zâmbetul pe buze. Este o lecție pe care am învățat-o de la un fost manager.
O a doua lecție cred că ar fi exact importanța unei organizații bazate pe încredere. Să încurajezi și să dezvolți o organizație de încredere, unde colegii să se bazeze unii pe alții, clienții să se poată baza pe echipa ta, managerii să se poată baza pe colegii din echipa lor și viceversa. Doar într-o organizație bazată pe încredere se pot dezvolta sisteme de management performante.
Care sunt planurile dvs.? Cum se vede, practic, viitorul muncii dintr-o companie-furnizor de soluții software?
Scopul nostru este să venim în întâmpinarea nevoilor clienților noștri cu produse care să-i ajute în activitatea de zi cu zi. Căutăm să inovăm continuu, să investim cât mai mult în produsele și echipele noastre, să ne îmbunătățim metodele de livrare, să venim cu produse noi care să acopere nevoile pieței și așa mai departe.
Societatea actuală se confruntă cu schimbări tot mai rapide. De aceea, compania noastră nu doar că își dorește, dar este și obligată să inoveze continuu, ca să rămână printre principalele alegeri ale clienților. Cei mai importanți factori care ne îndeamnă la inovare sunt nevoile clientului, trendurile pieței, evoluția tehnologică și concurența.
În primul rând, solicitările, problemele și nevoile clienților, renumitul Voice of Customer, dar și trendurile de pe piață, ne determină să venim cu soluții inovatoare, fie prin produse noi, fie prin îmbunătățirea modulelor actuale.
Foarte importantă este rapiditatea evoluției în tehnologie. Viteza de schimbare în tehnologie este proverbială, iar noi, ca furnizor de aplicații, trebuie sa avem capacitatea de a oferi clienților cele mai bune versiuni ale instrumentelor care le optimizează activitatea. Natural, ne ambiționăm să venim cu soluții pentru clienții noștri, să investim în produsele noastre și în capacitățile lor de a răspunde nevoilor existente.