#peopleinautomotive: Cristian Ciorea (VCST), managerul tehnic care și-a transformat pasiunea pentru mașini într-o carieră

Parte a Grupului Industrial belgian BMT, cu un portofoliu de clienți care include nume importante din industria automotive, precum Ford, Volkswagen, Audi, Porsche, DAF, Perkins, Scania sau MAN, VCST Automotive Production Alba Iulia a aniversat, anul acesta, un deceniu de prezență în România.

Cristian Ciorea, manager tehnic la VCST Automotive Production Alba, este unul dintre oamenii care scriu povestea companiei specializate în producerea de componente de înaltă precizie, precum roți dințate, pinioane și piese de schimb. Cu o carieră ce a început în 2016, la VCST, el a avansat rapid și a ocupat diverse roluri, de la inspector de calitate sau manager de inginerie până la rolul actual de manager tehnic.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura ta la VCST? Ce te-a atras spre profesia actuală?

CRISTIAN CIOREA: La începutul lui 2016, am decis să fac o schimbare de direcție în viața mea profesională. Din acest motiv, am depus un CV pentru poziția de operator CNC la VCST Automotive Production Alba. După interviu, mi-a fost oferită o poziție superioară celei pentru care am candidat: cea de inspector de calitate. Aveam anumite cunoștințe în această arie, datorită profilului universității pe care o urmam la momentul respectiv (TCM).

În următorii ani, m-am bucurat de o ascensiune constantă în carieră și am ocupat diferite posturi în companie, precum cele de tehnician de asigurare a calității HT și inginer de proces, iar în 2020 am acceptat provocarea de a fi într-o poziție managerială, de manager de inginerie. În 2022, am preluat și departamentul de mentenanță și am promovat astfel pe poziția de manager tehnic.

Motivul pentru care am ales această industrie a fost nevoia mea constantă de a învăța lucruri noi și, nu în ultimul rând, pasiunea pentru automobile.

Există un om – pe care l-ai cunoscut sau nu – care te inspiră în carieră? Care sunt principiile după care te ghidezi în viața profesională?

Motivul pentru care am atins acest nivel de performanță profesională se bazează în primul rând pe oportunitate. În spatele cortinei sunt niște oameni care au susținut oportunitatea. Acești oameni m-au ghidat și inspirat pe tot parcursul dezvoltării mele profesionale și îi consider niște modele de urmat.

Ca să nu uit pe cineva din această listă, nu-i voi nominaliza, dar le mulțumesc mult pentru că au fost și sunt în continuare alături de mine. În opinia mea, o carieră de succes este ghidată de o paletă largă de principii, dar cred că cea mai importantă este loialitatea. Loialitatea naște încredere, iar încrederea naște o bună funcționare și armonie la toate nivelurile.

Cum arată o zi de muncă, la VCST? Ce apreciezi cel mai mult la compania pentru care lucrezi?

Nicio zi de muncă nu este la fel cu cealaltă. Sunt foarte multe provocări, situații noi, dar cu ajutorul colegilor și al oamenilor din echipă găsim întotdeauna soluțiile cele mai potrivite, atât din punct de vedere tehnic, cât și strategic. Sunt mai multe aspecte pe care le apreciez la această companie, dar pe locul I aș pune nivelul de profesionalism al oamenilor care lucrează aici. 

Cât de importantă este echipa pentru tine? Care sunt calitățile pe care le apreciezi cel mai mult la un coleg?

Echipa este factorul determinant pentru buna funcționare a companiei. Dacă echipa nu există, nici rezultatele nu vor exista. Ea se construiește foarte greu și se susține și mai greu, cu efort din partea tuturor membrilor. Echipa din care fac parte a dat dovadă de un nivel de implicare și pasiune față de scopul comun cum nu am întâlnit până în momentul de față.

Calitățile cele mai importante pe care le apreciez la colegi sunt nivelul de implicare, devotamentul față de scop, loialitatea, respectul reciproc și onestitatea.

Lucrurile nu se întâmplă peste noapte. E nevoie de multă muncă și implicare că să ajungi unde-ți dorești.

De ce le-ai recomanda oamenilor din afara companiei să se alăture echipei voastre?

Motivul principal este acela că VCST Automotive Production Alba este locul perfect pentru dezvoltarea profesională. Totul depinde doar de tine și de nivelul tău de interes, de cât dorești să înveți, fiindcă posibilitățile de a accesa informațiile și oportunitățile nu sunt limitate.

Care sunt principalele lecții pe care le-ai învățat în ultimii trei ani și jumătate, perioadă în care am avut de înfruntat un val de “turbulențe” fără precedent – pandemia, războiul din Ucraina, rata inflației, etc.?

Vremurile tulburi nasc provocări. Echipele din care fac parte, atât echipa de management, cât și cea pe care o coordonez, au fost obligate să se adapteze constant și pot să spun că rezultatele sunt peste așteptări.

Dacă ar fi să oferi un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ai sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională?

Nu există efort fără răsplată. Sfatul meu este devotamentul absolut pentru ce îți dorești. Lucrurile nu se întâmplă peste noapte. E nevoie de multă muncă și implicare că să ajungi unde-ți dorești. Plafonarea este cel mai mare „dușman” pentru o carieră. Recomandarea mea este să nu te oprești niciodată din nevoia de a accesa informații, trenduri noi, metode noi – practic, orice informație care are valoare adăugată profesionistului din tine.

Care sunt hobby-urile tale?

Din experiența mea, hobby-urile se schimbă cu vârsta și devin tot mai legate de activitățile zilnice. Natura jobului meu presupune gestionarea diferitelor probleme și situații, motiv pentru care am dezvoltat pasiunea spre diferite metodologii de rezolvare a problemelor (Lean Six Sigma, Kaizen, 5 why?, 8D, etc.).

Care sunt planurile tale pe plan profesional, în 2024?

Așa cum spuneam și puțin mai devreme, singură constantă este schimbarea. Orice fel de schimbări sau provocări vor apărea la orizont, mă voi adapta și, cu ajutorul profesioniștilor din jur, le voi face față cu brio.

Dacă ar fi să alegi o altă profesie decât cea pe care o ai acum, care ar fi aceasta?

Sunt o persoană foarte structurată, logică, organizată, pragmatică și orientată spre rezultate, așadar, cu siguranță, aș alege tot o profesie din zona tehnică.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share