“Comisia de tăiat hârtii” a fost conceptul sub care s-a desfășurat proiectul de simplificare a interacțiunii cetățeanului cu administrația publică din timpul guvernării Cioloș.
Pentru a identifica cele mai birocratice proceduri și pentru a reduce numărul de hârtii pe care trebuie să le depună cetățenii la ghișee, au fost colectate, în 2016, circa 3.700 de propuneri de la cetățeni și de la persoane juridice, prin intermediul platformei maisimplu.gov.ro. Platforma România 100 lansează acum, împreună cu USR, proiectul de simplificare a interacțiunii cetățeanului cu administrația publică, numit “Comisia de tăiat hârtii 2”.
Sesizările primite de la cetățeni au fost analizate și au fost transformate în măsurile de debirocratizare adoptate prin OUG nr. 41/2016 și prin câteva hotărâri de guvern și ordine de miniștri. Printre măsurile cele mai importante în vigoare se numără eliminarea obligației de a depune copii legalizate sau cazierul judiciar în relația cu administrația publică, diversificarea și unificarea taxelor aferente înmatriculării, respectiv întocmirii pașaportului, și introducerea unor măsuri de informatizare și comunicare cu cetățeanul prin mijloace electronice.
În 27 iunie 2017, OUG nr. 41/2016 a fost aprobată prin lege în Parlament și a devenit primul act normativ ce are ca obiect simplificarea procedurilor administrative, fiindcă este obligatorie pentru autorități și instituții. “Transformarea administrației publice și a relației pe care o are cu cetățeanul este un proces de lungă durată și care nu se rezolvă printr-un singur act normativ, având în vedere timpul îndelungat în care procedurile administrative și-au alimentat birocrația. Birocrația este ca o buruiană: dacă nimeni nu o plivește, se dezvoltă și invadează totul, în mod natural. <Comisia de Tăiat Hârtii 2> își propune să canalizeze energia civică și politică, pentru un efort comun de plivire a aberațiilor birocratice”, explică inițiatorii proiectului.
Pentru a implementa acest concept, Platforma România 100 caută voluntari din rândul membrilor săi. Adresa de contact a proiectului este: simplificare@ro100.ro.