Producătorii de medicamente: Dubla impunere fiscală „îngroapă” medicamentele fabricate în România

MISIUNE. Dragoş Damian va coordona strategia de business regională şi dezvoltarea operaţiunilor grupului în Rusia, dar şi activitatea site-ul de producție al subsidiarei Biosintez din regiune.

PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România) avertizează că fabricile de medicamente din țară sunt forțate, de mai bine de opt ani, să plătească, pe lângă impozitul pe profit de 16 la sută, și un impozit pe cifra de afaceri, sub forma obligației de plată de tip „clawback”, care a ajuns, după 2015, să depășească valoarea impozitului pe profit.

Potrivit lui Dragoș Damian (foto), director executiv PRIMER, această dublă impunere fiscală, ce a trecut în anumite trimestre de 40 la sută, este discriminatoare și împovărătoare pentru agenții industriali din acest sector economic și reprezintă motivul pentru care membrii PRIMER au ajuns să fabrice medicamente fără rentabilitate economică, astfel că există pierderi ce trec de zece la sută. „Din cele peste 1.000 de medicamente care fac obiectul dublei impuneri fiscale și care costă, în marea majoritate, mai puțin de 25 de lei, în farmacie sau în spital, cel puțin 200 sunt nerentabile, din cauza suprataxării aplicate în contextul celui mai mic preț din UE. Continuăm să fabricăm aceste medicamente din respect pentru pacienții din  România și cu speranța că ele vor fi scutite în cel mai scurt timp de obligația de plată de tip <clawback>”, afirmă Dragoș Damian.

Producătorii susțin că singura soluție reală pentru a opri dispariția medicamentelor ieftine este scutirea imediată de la plata obligației „clawback” a medicamentelor care costă sub 25 de lei. Unitățile de manufacturiere de medicamente, membre PRIMER, au pentru următorii cinci ani planuri de extindere și tehnologizare de peste 100 milioane de euro, care ar crea peste 500 de noi locuri de muncă. Aceste investiții pot face din România un hub industrial cu deschidere pentru exporturi către toate țările din regiune. „Aceste planuri rămân însă pe hârtie, pentru că în loc să investească în unități de manufacturiere, laboratoare de calitate, centre de cercetare-dezvoltare și de studii clinice, membrii PRIMER sunt împovărați cu un impozit dublu nedrept și impredictibil, de 40 la sută. Un dialog deschis cu fabricile de medicamente poate rezolva multe din problemele aprovizionării cu medicamente a pacienților români, pentru că site-urile de manufacturiere pot introduce rapid în fabricație aproape orice produs deficitar”, spune reprezentantul PRIMER.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din țară: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma și Vim Spectrum.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share