Pentru a 17-a zi la rând, platforma online care gestionează cardurile naționale de sănătate este total blocată.
Într-o intervenție la RFI, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici, spune că medicii pot înregistra offline toate operațiunile medicale, iar aceste operațiuni vor fi înregistrate oficial după repornirea sistemului. Totuși, reprezentanții medicilor de familie declară că mulți medici se tem să procedeze astfel, din cauza amenzilor mari care s-au dat în situații similare din trecut.
Chestionat în legătură cu situația în care, în perioada de blocaj, ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, Osmanovici a răspuns că „oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”. Potrivit acestuia, mâine va exista o primă tentativă de restartare a programului. Reprezentanții medicilor de familie din zona București-Ilfov reclamă că sistemul este complet blocat de la 1 iulie, în timp ce CNAS susține că sunt probleme din 5 iulie.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Atât medicii, cât și pacienții au ajuns într-o situație disperată, notează RFI. Primii nu pot să efectueze nici un fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de multe ori „obligați” de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști. Dacă emit rețete sau bilete de trimitere fără a le putea înregistra oficial, o fac pe riscul lor și pot fi obligați să achite din buzunar contravaloarea consultațiilor neînregistrate.
Pacienții au la rândul lor de suferit pentru că, dacă nu reprezintă o urgență, sunt trimiși acasă pentru a reveni ulterior și a se lovi de aceeași problemă.