Românii, europenii care își doresc cel mai mult să lucreze de la distanță. În lume, ne depășesc doar Filipine, Africa de Sud și Zambia

Foto: Andrew Neel

Una dintre moștenirile pe care pandemia le va lăsa este dorința angajaților de a li se permite să lucreze de la distanță mai des, se arată într-un studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) și BestJobs, membru The Network.

În România, nouă din zece persoane chestionate se așteaptă ca locul lor de muncă să rămână complet sau parțial de la distanță și după pandemie. Chiar și angajații care realizează sarcini manuale sunt interesați de o oarecare flexibilitate cu privire la unde și când vor lucra.

România s-a clasat pe locul patru în topul realizat la nivel global, după Filipine, Africa de Sud și Zambia, în privința lucrului de la distanță: 41 la sută dintre românii chestionați ar prefera să nu mai fie nevoiți să se întoarcă niciodată la birou, ceea ce reprezintă un procent cu mult mai mare față de media globală de 24 la sută, se arată în studiul Decoding Global Ways of Working. 48 la sută dintre români ar prefera ca, după pandemie, să aibă posibilitatea combinării muncii de la distanță cu cea de la birou, adică de două ori mai mulți oameni comparativ cu cei care lucrau de la distanță la sfârșitul lui 2020 și depășind cei 20 la sută dintre românii care lucrau de la distanță înainte de apariția virusului.

“Multe organizații au fost forțate să facă tranziția unui anumit număr de angajați către munca de la distanță, practic peste noapte, iar muncitorii și managerii au realizat că există modele de lucru flexibile. Companiile trebuie să pună acum în practică ce au învățat și să creeze soluții pe termen lung, pentru a satisface așteptările ce vor persista și după sfârșitul pandemiei”, declară Melanie Seier Larsen, director general și partener al BCG.

Aproximativ 20 la sută dintre respondenții care lucrează în posturi de birou tradiționale sau digitale doresc să aibă o structură de lucru complet de la distanță. Dar nu vorbim doar despre acei oameni care doresc mai multă flexibilitate la locul de muncă, în mod permanent. Circa 75 la sută dintre persoanele care realizează muncă fizică sau socială, dețin locuri de muncă care necesită prezența, cum sunt manipularea bunurilor fizice sau contactul cu clienții, vor să lucreze și de la distanță, cel puțin ocazional.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“În ultimul an, au crescut atât cererea, cât și oferta de proiecte de freelance și joburi part-time: activități cu jumătate de normă sau proiecte și full remote. Pandemia le-a arătat angajaților beneficiile flexibilității la locul de muncă, iar angajatorilor le-a demonstrat că productivitatea nu ține de o locație fixă”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.

Sondajul a identificat și câteva schimbări în aprecierile românilor față de un loc de muncă. În 2018, când BCG și BestJobs au realizat sondajul precedent, românii au clasat pe primele două poziții echilibrul dintre viața privată și cea profesională și posibilitățile de carieră. Aceste dorințe sunt acum pe locurile 8, respectiv 6, în timp ce securitatea locului de muncă și relația bună cu colegii au intrat în primele trei preferințe, ceea ce reflectă schimbarea priorităților lor în urma pandemiei.

Factorul reprezentat de compensația financiară, care a ajuns pe locul al 4-lea în clasamentul global, de pe poziția a 8-a în 2018, în România s-a menținut pe același loc și este al 9-lea cel mai important. La nivel global, o relație bună cu colegii, cu superiorii, și un echilibru bun între viața profesională și cea privată, sunt primii trei factori importanți.

“Ar fi fost surprinzător dacă prioritățile nu s-ar fi schimbat, având în vedere criza economică și existențială prin care toată lumea a trecut. Oamenii sunt fericiți dacă, pe timpul unei pandemii, au un loc de muncă și un venit stabil. În același timp contează atât relaționarea, cât și o viață echilibrată. Angajatorii trebuie să se asigure că aceste nevoi sunt satisfăcute chiar și în modelul de lucru de la distanță”, arată directorul asociat al BCG, Adam Kotsis.

Pentru români, cel mai mare impact pozitiv al pandemiei asupra muncii lor a fost utilizarea sporită a instrumentelor digitale. Bunăstarea angajaților, calitatea și stilul de leadership, ca și echilibrul dintre viața profesională și cea privată, au fost cele mai afectate. Problemele legate de responsabilitatea față de mediu, ca și diversitatea și incluziunea, au devenit mai importante pentru români, în ultimul an. Într-un procent mai mic decât media globală, românii spun că nu vor lucra pentru companii care nu se potrivesc cu valorile lor, se mai arată în studiu.

Pentru realizarea raportului, BCG și The Network, o alianță a celor mai importante site-uri de recrutare, au sondat 209.000 de participanți din 190 de țări. În România, aproape 2.600 de persoane au completat sondajul BCG-BestJobs. 66 la sută dintre persoanele intervievate dețin o diplomă de licență, iar 28 la sută o diplomă de master. Numărul femeilor intervievate a fost de două ori mai mare decât cel al bărbaților. Angajații tineri au fost mai implicați – aproape o treime din persoanele care au răspuns au fost persoane cu vârsta sub 30 de ani.

O copie a raportului poate fi descărcată de aici.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share