O analiză realizată de experţii KeysFin arată că piaţa pariurilor sportive a crescut de peste patru ori, în ultimii șapte ani.
Fie că ţin cu Steaua, Dinamo, Real Madrid, Barcelona sau cu o altă echipă de fotbal, baschet, handbal sau din orice alt sport, tot mai mulţi români au fost cuprinşi, în ultimii ani, de febra pariurilor. La victorie, la egal sau la înfrângere, indiferent de rezultat, pariurile sportive le pot oferi o miză pe măsura dorinţelor de câştig. Unii pierd, alţii câştigă. Cei mai fericiţi par a fi însă patronii caselor de pariuri, care îşi văd afacerile lor din ce în ce mai profitabile.
Dacă în 2010 firmele de profil raportau venituri de 354 milioane lei, în 2015 cifra a ajuns la 1,4 miliarde lei, iar datele estimative din 2016 arată că afacerile din acest sector au trecut de 1,5 miliarde lei. 2014 a reprezentat un vârf pentru piaţa pariurilor sportive, spun analiştii de la KeysFin. Dacă în 2010 erau înregistrate la Registrul Comerţului 67 de firme cu 2.770 angajaţi, în 2014 se ajunsese la 126 de companii, cu 12.661 de salariaţi. “În 2015, putem spune că piaţa a început să se maturizeze. De la dezvoltarea extrem de rapidă din anii anteriori, firmele s-au orientat spre optimizarea câştigurilor. Chiar dacă afacerile s-au temperat faţă de anul anterior, profitabilitatea a crescut la nivelul record de 173,1 milioane lei, cu peste 40 de milioane peste nivelul din 2014. Anul trecut, piaţa a urmat aceeaşi traiectorie, de a se concentra pe profituri decât pe deschiderea de noi agenţii. Scăderea TVA, care a lăsat mai mulţi bani în buzunarele românilor, a influenţat şi ea, în sens pozitiv, afacerile din acest sector”, explică analiştii.
Potrivit estimărilor acestora, 2016 a însemnat depăşirea pragului de 1,5 miliarde de lei pe piaţa pariurilor sportive, iar în acest an experţii anticipează un rezultat la cel puţin acelaşi nivel. “Piaţa pariurilor sportive a crescut spectaculos pe fondul creşterii apetitului românilor pentru acest tip de activitate. Scăderea interesului pentru jocurile de tip Loto sau Bingo şi investiţiile masive în publicitate, făcute de casele de pariuri, au influenţat comportamentul de consum în acest sector. Microbistul român, asaltat cu zeci de reclame la TV, radio, în presa scrisă şi pe internet, a fost atras tot mai mult în mirajul pariurilor. O influenţă semnificativă a fost marcată şi de Campionatul European de Fotbal din Franţa, unde şi Naţionala României a fost prezentă, chiar dacă fără prea mare succes”, spun analiştii KeysFin.
Potrivit datelor statistice, numărul agenţiilor de pariuri sportive a depăşit nivelul de 5.000 de unităţi, după ce, în 2015, erau înregistrate oficial 4.844. Asociaţia Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, pune creşterea cifrei de afaceri din acest sector pe seama dezvoltării pariurilor la distanţă (online). “O măsură reală a cifrelor de afaceri pe acest tip de joc o vom avea abia din 2016, când au fost legiferate de statul român. Până la finalul lui 2015, când a fost modificată legislaţia, platformele de pariuri online au operat nelegal în România, nu au plătit taxe şi au exercitat o concurenţă neloială operatorilor de pariuri în agenţii”, declară Doru Gheorghiu, directorul executiv al Romanian Bookmakers.
Potrivit patronatului, operatorii de pariuri tradiţionali au o contribuţie anuală la bugetul de stat estimată la 120 milioane de euro și un total de aproximativ 16.000 de angajați în această industrie.
Cine face jocurile pe piaţa pariurilor sportive
Potrivit datelor oficiale disponibile la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului, cele mai multe unităţi de pariuri sportive (999) erau operate de Total Bet. În clasamentul firmelor cu cele mai multe puncte de lucru s-au situat Bet Active Concept (778), Superbet Interactive (559), Hattrick PSK (675), Stanley Bet (353), Direct Sport Bet (351) şi Winner (204). Analiza KeysFin a inclus toate informaţiile publice raportate de firmele de pe piaţa de pariuri sportive.
În plus, sunt multe companii care îşi desfăşoară activitatea exclusiv pe internet, pe baza licenţelor asigurate de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc. Pe site-ul onjn.gov.ro poate fi găsită lista firmelor acreditate să ofere servicii de pariuri pe internet. La nivel de cifră de afaceri, datele de bilanţ comunicate la Ministerul Finanţelor arată că, deşi avea numai 103 agenţii, Max Bet a avut cea mai mare cifră de afaceri (326 milioane lei). În clasamentul business-urilor din acest sector urmează Serious Bet (167,8 milioane lei), Right Betting (121,1 milioane), Baum (97,2 milioane) și Noreply Mozzart (93,5 milioane).
Potrivit Romanian Bookmakers, piaţa pariurilor sportive este una dintre cele mai bine reglementate din economia românească. “În acest moment, legislaţia impune tuturor firmelor licenţiate să se conecteze la un server oglindă. Toate pariurile sunt contorizate de ONJN”, arată Doru Gheorghiu. Cu alte cuvinte, piaţa pariurilor poate reprezenta un exemplu concret despre cum poate fi eliminată evaziunea fiscală, prin colaborarea dintre mediul de afaceri şi stat.
Pariurile dau dependenţă?
În România, casele de pariuri au apărut în 1996, când un grup de investitori din Cipru deschidea primele agenţii. Potrivit unor date din presă, peste un milion de români, adică cinci la sută din populaţie, pariază constant pe rezultate din fotbal, baschet, tenis, box, hochei şi curse de câini. Pariurile sportive pot da dependenţă, spun psihologii. “Nu este o afecțiune frecventă în România, dacă privim rata altor țări din UE. România se încadrează în marja europeană a procentului de jucători care au depăşit ceea ce numim linia divertismentului, respectiv 0,6 la sută din populaţia de peste 18 ani. Marja europeană acceptată ca normală, dacă ne putem referi cu acest termen în relaţie cu jocul patologic, este de 0,5-6 la sută”, afirmă Steliana Rizeanu, psihoterapeut specializat în dependența de jocurile de noroc.
Peste 90 la sută dintre pacienți sunt bărbați, iar majoritatea nu caută vindecarea, ci echilibrul, parierea responsabilă, a observat psihologul. Romanian Bookmakers a lansat un program benevol, denumit “Joc Responsabil”, ce oferă asistenţă celor care joacă mai mult decât trebuie, printr-o serie de instrumente oferite gratuit. “În program este implicată o echipă de zece psihologi, printre care şi dr. Cristian Andrei. Există o linie telefonică de tip linie verde, care poate fi apelată de jucători. Multe amănunte despre program sunt disponibile pe jocresponsabil.ro”, afirmă dr. psiholog Steliana Rizeanu, coordonatorul programului.