Ruxandra Popescu (PwC): Sunt multe facilități fiscale încă în vigoare pentru angajați, care merită o analiză atentă

Foto: Canva Studio

Limitarea facilităților pentru salariați este doar una dintre provocările cărora trebuie să le facă față companiile la nivel fiscal și financiar, în acest an, însă angajatorii au încă la dispoziție soluții prin care să reașeze pachetele salariale și să-și motiveze angajații.

“Când vorbim despre fiscalitate, trebuie să avem în vedere două direcții: una – să ne asigurăm că ce avem implementat este corect implementat, e în pas cu modificările, că nu există deficiențe și că sunt la curent cu tot ce trebuie urmat. A doua abordare este să explorăm soluții noi, facilități care există în legislație, dar pe care nu le-am aplicat din diverse motive”, susține Ruxandra Popescu, Director PwC România.

Potrivit acesteia, sunt multe întrebări care apar din partea angajaților și a angajatorilor: “Care sunt beneficiile care ar fi apreciate de angajații noștri?”; “Care sunt taxele datorate dacă îmi aleg anumite beneficii?”; “Care ar fi costul companiei?”; “Cum ne asigurăm ca îndeplinim condițiile de formă, în cazul unui control fiscal?”.

“Sunt multe facilități fiscale încă în vigoare pentru angajați și am considerat utilă împărțirea lor în patru mari categorii: beneficiile care intră în plafonul de 33 la sută din salariul de bază lunar – adică beneficiile pentru care trebuie să testăm două limite ca să asigurăm exceptarea de la impozitare: limita individuală calculată anual, cum ar fi 400 de euro pe an pentru abonamentele medicale sau contribuțiile la fondurile private de pensii, ori câștigul mediu anual utilizat pentru bugetul asigurărilor sociale pentru contravaloarea serviciilor turistice, dar și limita de 33 la sută, calculată lunar cumulat pentru toate beneficiile ce intră în această categorie.

Ruxandra Popescu, Director @ PwC România.

A doua categorie este cea a beneficiilor reglementate prin legi speciale. Aici avem tichete de masă, tichete de vacanță, tichete culturale, tichete de creșă – valoarea lor este revizuită periodic, prin amendamentele la legile speciale.

Există a treia categorie de beneficii cu tratament fiscal favorabil – de exemplu planurile de acțiuni de tip stock options (SOP), cadourile în bani și în natură pentru anumite ocazii speciale, contravaloarea transportului sau diferite forme de ajutoare, prevăzute în regulamentele interne sau în contractele de muncă. 

Nu în ultimul rând, există scutirea de impozit pe venit pentru angajații implicați în activitatea de cercetare-dezvoltare. Facilitatea are două componente: cea aplicabilă la calculul impozitului pe profit sub forma unei deduceri suplimentare – și aici ar trebui analizat în ce masura își mai poate atinge scopul, în contextul introducerii impozitului pe cifra de afaceri – și a doua componentă: scutirea la impozit pe venit, care se aplică întregului venit obținut de angajat din activitatea de cercetare-dezvoltare, fără limitare”, a precizat Ruxandra Popescu la Conferința Anuală de Taxe PwC România, organizată la finalul lunii februarie.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share