Potrivit vicepreședintelui Comisiei de Buget din Senat, Florin Cîțu, guvernul se pregătește să facă o nouă mișcare-șoc: transformarea EximBank în “banca de dezvoltare a PSD”.
Fost bancher, Florin Cîțu susține că deține informații potrivit cărora toate companiile de stat vor fi obligate să-și mute conturile la EximBank. “Dragnea și Vâlcov au hotărât să-și facă și ei bancă. Normal că nu cu banii lor. Cu banii noștri. Sper că nu ați uitat că Vâlcov a fost director la Banca Populară de tip Caritas din Olt. El crede că de acolo are experiență. 🙂 Noua generație de băieți deștepți își face bancă, iar cu ajutorul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) își pune în aplicare proiectele personale, nu pe cele de interes național. Nu mai contează că EximBank a fost creată să sprijine exporturile românești. Nu-i interesează pe oameni”, scrie Florin Cîțu într-o postare pe Facebook.
Senatorul liberal îl numește pe premierul Mihai Tudose “derbedeu politic” și consideră că acțiunile acestuia din ultimele zile – amenințarea și ordonarea de controale dirijate la anumiți agenți economici, iar acum la bănci – sunt de natură penală. “Este inadmisibil ca din poziția de prim-ministru să inciți deponenții băncilor să-și retragă banii, sugerând că sistemul bancar este falimentar. Să fie clar! Eu nu apăr băncile și instituțiile financiare din România. Nu au nevoie de ajutorul meu, se pot apăra singure. Este vorba de metoda ticăloasă de presiune și amenințare a sectorului privat, care, venind din gura prim-ministrului, devine politică de stat”, spune Florin Cîțu.
Acesta îl acuză pe Tudose și de ipocrizie. “Cetățeanul Tudose a vândut un autoturism de lux, pe care a încasat 90.000 de euro. Se întâmpla în septembrie 2016. Din declarația lui Tudose, am înțeles că urăște băncile și nu are cont în bancă. Avem însă o problemă: legea 70/2015, de pe vremea când Tudose făcea parte din guvernul Ponta. Legea spune foarte clar: <Sunt interzise încasările fragmentate în numerar, de la beneficiari, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 de lei și, respectiv, de 10.000 de lei, în cazul magazinelor de tip cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 de lei, respectiv de 10.000 de lei>”.
Senatorul Cîțu îi cere premierului să explice cum a încasat cei 90.000 de euro. “Ai încălcat legea și acum te-ai autodenunțat? Sau ai mințit 20 de milioane de români ca să justifici mișelește răzbunarea ta și a lui Dragnea pe manifestanții din februarie? În ambele cazuri, situația este penală. Este imposibil să rămâi fără 500 de euro, să mai aduci 50 de euro de acasă, doar din comisioane de administrare. Știi ceva? Am verificat. Numele și cazul tău nu apar în raportul ANPC pentru sistemul bancar. Ai mințit și să-ți fie rușine!”.