Efectul pandemiei asupra pieței muncii a fost surprins într-o formulă pe care milioane de jurnaliști și manageri de companii din întreaga lume au adoptat-o peste noapte: Marea Demisie.
Inventatorul acestui termen, Anthony Klotz, profesor asociat de management la Texas A&M, s-a alăturat universității la jumătatea anului 2019. El cercetează modalitățile prin care angajații își părăsesc locul de muncă și felul în care managerii gestionează acest fenomen. Numai în noiembrie 2021, un număr record de 4,5 milioane de americani și-au abandonat jobul, ceea ce a dus totalul pe 12 luni la 68,7 milioane, potrivit Biroului de Statistică a Muncii.
Pe scurt, profesorul Klotz spune că Marea Demisie descrie modul în care COVID-19 a răsturnat definiția, veche de secole, a ceea ce înseamnă munca și cum ar trebui să fie făcută. “Am știut, vorbind cu studenții mei, cu angajați și lideri de afaceri, că pandemia a schimbat modul în care mulți oameni se raportează la munca lor. Ei au văzut în renunțarea la job o șansă de a prelua controlul asupra vieții personale și profesionale”, afirmă el, într-un interviu acordat site-ului universității americane.
Anthony Klotz a petrecut mai mult de un deceniu într-o companie Fortune 500, înainte să treacă la o carieră academică – o experiență care i-a oferit o perspectivă directă asupra dinamicii la locul de muncă. Mai târziu, a devenit “dependent” de studiul psihologiei managementului, în timp ce urma un MBA la Creighton University.
“Subiectul demisiei nu-i niciodată departe de mintea mea”, arată el. Din acest motiv, a fost neîncrezător atunci când alții erau optimiști că economia se va însănătoși și că viața va reveni la normal la scurt timp după lansarea vaccinului COVID-19, la sfârșitul lui 2020. “Am observat patru tendințe specifice pandemiei, despre care am crezut că vor contribui, în mod independent, la niveluri mai mari ale demisiilor decât cele normale și care, combinate, vor duce la un val masiv de demisii”, a spus el.
Cele patru tendințe: o anumită ezitare în a demisiona, la început. deoarece unii angajați au ales să-și păstreze jobul din cauza incertitudinii provocate de pandemie, epuizarea generalizată a oamenilor, reevaluarea pe scară largă a priorităților și a valorilor în rândul lor și reticența unora de a renunța la munca la distanță.
Marea Demisie s-a transformat dintr-o perspectivă academică într-o senzație virală datorită unui interviu pentru Bloomberg News, în mai 2021. “Am împărtășit gândurile mele despre aceste tendințe cu un reporter care scria despre <modul corect> de a renunța la job. Apoi, m-a intervievat din nou, în legătură cu această predicție. Când povestea a fost publicată, a devenit virală”, spune Klotz.
De atunci, experții au analizat Marea Demisie din mai multe unghiuri – inclusiv care sunt industriile cele mai afectate, implicațiile sale pentru anumite industrii, cum ar fi IT și asistență medicală, și modul în care Gen Z și milenialii conduc această tendință.
Potrivit profesorului Klotz, principala concluzie pentru companii e că trebuie să investească mai mult ca oricând în angajații lor dacă vor să rămână competitive, dar și modul în care o fac contează. “Ar putea oferi programe flexibile sau salarii mai mari și beneficii mai bune pentru părinții care lucrează, ori ar putea construi un mediu de lucru cu adevărat incluziv. Cât timp investiția este aliniată cu cultura organizațională, poate aduce un avantaj competitiv pe termen lung”.
Cât despre angajați, Anthony Klotz îi încurajează pe cei care se gândesc să plece să discute mai întâi cu managerii lor. “În acest moment, companiile sunt dornice să recompenseze loialitatea. Prin urmare, este un moment excelent să ceri schimbări ca să transformi locul de muncă pe care îl ai în cel pe care-l dorești, fără să pleci”.
Klotz se așteaptă ca “ratele de renunțare” să fie peste medie încă doi-trei ani, sau chiar mai mult, din două motive. În primul rând, plecările sunt “contagioase”. “Când un angajat pleacă, alții încep să se gândească să facă același lucru”. În plus, pe măsură ce organizațiile oferă diferite moduri de lucru, vor atrage noi angajați, dar vor pierde și câțiva dintre cei existenți. “Oamenii care caută joburi ce se potrivesc cel mai bine cu stilul lor de viață, cu abilitățile și valorile lor, vor alimenta rate de demisie mai mari decât de obicei, o vreme”.