În aproape două decenii de activitate în domeniul HR, Simona Ciora, Head of Recruitment & Talent Development la BCR, a acumulat experiențe profesionale diverse, în numeroasele roluri pe care le-a avut de-a lungul timpului. A cunoscut multiple fațete ale funcției de HR, de la Generalist la HR Business Partner și manager de resurse umane, iar în ultima perioadă de manager recrutare și dezvoltare la BCR.
În 22 aprilie, Simona Ciora va fi speaker la conferința recruiTech, dedicată oamenilor de HR care activează pe piața tech. Aflat la a doua ediție online în România, evenimentul se adresează profesioniștilor implicați în procesul de recrutare, care caută inspirație și își propun să exploreze instrumente de atragere a talentelor care au dat deja rezultate pe alte piețe.
A schimbat COVID-19 dezvoltarea recrutării?
SIMONA CIORA: 2020 și criza pandemică sunt elementele schimbărilor accelerate în tot ce presupune modul în care lucram. Recrutarea, onboarding-ul și dezvoltarea oamenilor nu fac excepție. Din contră, ele chiar sunt primele elemente care au trecut rapid la o etapă nouă, de colaborare în totalitate remote.
Dacă recrutarea și onboarding-ul sunt procese ce pot fi replicate cu ușurință în online, dezvoltarea este un subiect greu de cuantificat și replicat virtual. Dezvoltarea ține de dorință, interesul și atitudinea fiecăruia față de învățarea continuă și evoluție profesională. Și aici, online sau offline, totul începe și se termină cu apetitul și perseverența fiecărui individ. Ca HR, ai responsabilitatea să pui la dispoziție frame-ul potrivit și să menții vie în atenția oamenilor nevoia lor de învățare permanentă.
Care sunt tendințele de top care vor influența profesia noastră pe termen scurt și mediu?
A trecut mai bine de un an de când HR-ul funcționează diferit și tot de atunci a început să fie perceput și văzut prin alți ochi. Pandemia ne-a adus aici, pe unii mai rapid și elaborat, pe alții accelerat și cu etape sărite. Cu toate acestea, indiferent de cum ne regăsim astăzi, în viziunea mea, sunt trei elemente care vor defini viitorul: remote & flexible work, cum creezi o experiență engaging pentru oameni, astfel încât să devină a life experience, și cum asiguri echilibrul mental și pragmatic al oamenilor, în contextul unei adaptări continue la noi skill-uri.
Tehnologia este deja parte esențială în recrutare. Nu ne vom mai putea imagina un proces de atragere a candidaților în afara tehnologiei, fiindcă ea ajută recrutorul și aduce valoare.
În ce trebuie să investească liderii din recrutare pentru a avea succes în procesul de recrutare?
Astăzi, experiența candidatului este cheia formării unei echipe. Iar pentru a crea o experiență pentru un coleg nou, trebuie să pregătești un set-up complet și memorabil. Gândiți-vă la o vacanță extrem de plăcută, în care serviciile, personalul, mediul și activitățile pe care le-ați trăit acolo au fost la cote maxime. Ca să trăiți o astfel de vacanță, a fost nevoie de pregătiri, au fost implicate resurse și oameni. Fiecare detaliu a contat, fiecare cuvânt, fiecare gest, au fost gândite și pregătite special. Toate acestea au fost făcute de oameni. Așa și în recrutare – primul pas este să ai oameni potriviți și pregătiți, care își doresc să participe la crearea experienței pozitive ale candidatului. Apoi flexibilitatea și transparența sunt în beneficiul candidatului, dar și al angajatorului, pentru că totul se rezumă la un singur element, și anume încrederea.
O să înlocuiască tehnologia munca recrutorilor? Dacă da, în ce sectoare?
Tehnologia este deja parte esențială în recrutare. Nu ne vom mai putea imagina un proces de atragere a candidaților în afara tehnologiei, fiindcă ea ajută recrutorul și aduce valoare. Simplitatea comunicării, agilitatea acesteia, standardizarea unor etape aduc plus valoare în recrutare și în HR, în general. Totuși, experiența candidatului nu se rezumă doar la interacțiunea facilitată de tehnologie. Diferența o face contactul uman, priceperea recruiterului, cultura pe care o reflectă acesta. Cum spuneam, încrederea face diferența, pentru că un job nou este o experiență. Și experiența are sens atunci când o împărtășești cu oameni.
Recrutarea rămâne elementul cel mai important în relația cu angajații. De aici pornește engagement-ul, indiferent dacă este online sau offline.
Dacă ar fi să găsim și o parte plină a paharului, în ultimul an, ce beneficii a adus coronacriza?
Noul context a adus un moment de reflecție, de reevaluare a acțiunilor, a proceselor și a sensului lor, și a canalizat efortul tuturor spre lucrurile cu adevărat importante. Și acestea sunt întotdeauna simple. La începutul anului trecut, ne-am amintit că piramida lui Maslow este valabilă și pe timp de criză. Ne-am întors la bază, la rădăcini, și am aflat că ceea ce ne ține aproape sunt siguranța, scopul comun și curajul de a ne baza unii pe ceilalți, mai ales în momente dificile. Am redevenit oameni și sper să rămânem astfel.
La ce trebuie să fie foarte atenți profesioniștii din recrutare?
Faptul că am dus interacțiunea cu candidații online, în cea mai mare măsură, nu înseamnă că selecția candidaților are de suferit. Perseverența și exigența în a găsi oameni potriviți, care să vină alături de compania ta și, mai ales, să se simtă bine și să rămână cât mai mult timp, nu trebuie să dispară. Recrutarea rămâne elementul cel mai important în relația cu angajații. De aici pornește engagement-ul, indiferent dacă este online sau offline.
Cât de mult contează abilitățile și contextul cultural în profesia noastră?
Cultura, skill-urile, contextul contează întotdeauna, și nu doar în recrutare – în orice. Însă pasiunea face diferența între un bun profesionist, un om centrat pe rezultate și de succes, și un recruiter cu har, implicat în meseria sa. Oamenii simt atunci când îți pasă și îți faci meseria cu plăcere, și te bucuri și pentru ei, nu doar pentru succesul tău. Iar felul în care tu te comporți față de ceilalți proiectează valorile după care te ghidezi în viață. Întâi de toate, ești TU, apoi devii un bun profesionist.
Dacă ați putea oferi un singur sfat recrutorilor, care ar fi acela?
Fii recrutor doar dacă îți pasă de oameni și vrei să fii parte din viitorul lor. Ai o mare responsabilitate față de ei, folosește-o înțelept.
Care a fost cea mai grea parte a anului trecut și ce a venit ca o surpriză pozitivă?
Mă gândesc la anul trecut mai degrabă cu bucurie decât cu tristețe, văd foarte multe lucruri pozitive pe care le-a adus în viața mea. Profesional, a fost anul încercărilor pozitive, al eliberării, al curajului, al deciziilor rapide și al realizărilor. Am făcut proiecte în mod agil, am făcut schimbări importante, am regândit modul de lucru și prioritățile. Dar, cel mai important, am empowered people și le-am creat culoare pentru noi oportunități, pentru se dezvolta și a se bucura de realizările lor. Și asta, pentru mine, este o mare satisfacție.
Interviul cu Simona Ciora a fost realizat de echipa recruiTECH. Programul conferinței din acest an poate fi găsit aici. Detalii despre înscrierea la eveniment sunt disponibile aici.