După ce au primit o finanțare de un milion de euro, din partea a două fonduri de investiții, sibienii care au dezvoltat programul Smart Bill se pregătesc să atingă nivelul următor: dezvoltarea unui soft de facturare și gestiune ce poate concura, de la egal la egal, cu cele mai bune din lume, un număr dublu de angajați și, într-un viitor nu foarte îndepărtat, listarea la Bursă.
Smart Bill este, deja, cel mai utilizat program de facturare și gestiune contabilă din România. Serviciul este folosit de peste 33.000 de clienți, care emit un milion de facturi, în fiecare lună, și facturează mai mult de două miliarde de euro, anual. „Cel mai mare avantaj al programului nostru este ușurința în utilizare. Spre deosebire de concurență, care s-a grăbit să adauge cât mai multe facilități, noi am preferat să avem mai puține facilități, dar să fie mult mai bine implementate. Până la urmă, s-a dovedit a fi un pariu câștigător. Pe lângă asta, faptul că nu am concurat la preț – care, oricum, este mic – ne-a permis să avem mai mulți bani, pe care să-i reinvestim în produs. În schimb, concurenții cu prețuri mici au ajuns, curând, să fie sufocați, fiindcă nu au avut resursele necesare pentru a se dezvolta”, explică Radu Hasan (foto, stânga), CEO-ul și unul dintre cei trei fondatori ai companiei, alături de Ioana Hasan și Mircea Căpățână.
Din 2014, sistemul Smart Bill este accesibil și în varianta Cloud, astfel că oferă acces permanent către mai mulți utilizatori, simultan. Ei au posibilitatea de a emite facturi, chitanțe, avize și facturi proforme, în mai puțin de 30 de secunde. „Acesta este noul nostru pariu. Chiar dacă Smart Bill Desktop există pe piață din 2007, Smart Bill Cloud este, practic, un startup cu o vechime de doi ani, creștere spectaculoasă și o investiție de un milion de euro”, spune Radu Hasan.
Investiția de un milion de euro, venită din partea 3TS Catalyst România (fond de investiții reprezentat de Marius Ghenea) și a Gecad Group (grup de companii fondat de Radu Georgescu) deschide noi orizonturi. „Pe lângă aportul de capital, un mare câștig îl reprezintă faptul că vom lucra cu Marius Ghenea și Radu Georgescu, doi antreprenori renumiți, cu experiență în construirea unor companii de succes. Vom investi în dezvoltarea produsului și în marketing, atât pe piața din România, cât și în India, unde am pornit un experiment ce începe să dea roade. În esență, planul este ca, în următorii 4-5 ani, să creștem semnificativ numărul de clienți ai aplicației de Cloud și să ne listăm la Bursă”, dezvăluie Radu Hasan. Dacă planul se va concretiza, compania pe care o conduce va deveni una dintre cele mai importante din Sibiu și va avea un impact decisiv în felul în care IMM-urile din România își desfășoară activitatea.
„Misiunea noastră este să transformăm Smart Bill în cel mai bun prieten al antreprenorului român. Acum avem și toate resursele necesare pentru a transforma visul în realitate. Rezultatul va fi un soft de facturare și gestiune ce poate concura, de la egal la egal, cu cele mai bune din lume. Alături de experiența în utilizare, siguranța datelor este extrem de importantă pentru noi. Va fi și mai importantă de acum. La fel și viteza și stabilitatea aplicației”.
Radu Hasan
CEO, Intelligent IT
În acest moment, din echipa de dezvoltare fac parte zece oameni. Planul este ca, în doi ani, numărul lor să se dubleze, prin angajarea de programatori și testeri. „Oferta noastră este una foarte atractivă, nu doar financiar, ci mai ales datorită faptului că nou-veniții au ocazia să contribuie la crearea unui produs revoluționar, care se face de la zero, aici, în Sibiu. Noi, o mână de oameni, decidem tot împreună. De la pus pe hârtie conceptul, la mock-ups, design, implementare, testare, marketing, suport, totul se face de către noi, iar experiența este cu totul alta față de munca într-o companie mare. Impactul muncii unui developer din echipa noastră este semnificativ – tot ce faci se vede, tocmai pentru că o mână de oameni fac un produs folosit de zeci de mii de firme. Orice feature dezvoltat ajunge repede la utlizatori. Tocmai de asta, căutăm un anumit profil, oameni cu spirit antreprenorial și cu dorința de a realiza ceva spectaculos, de a vedea ce înseamnă un startup. În acest moment, deschidem mai multe poziții pe FrontEnd, Backend (Java) și Testare”, anunță Radu Hasan.
Povestea Smart Bill a început în 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. „Până în 2007, facturile se făceau, obligatoriu, pe hârtii tipizate, și erau un adevărat chin. În 2007, imediat după intrarea în UE, s-a renunțat la această obligativitate. Practic, oricine putea să emită facturile folosind computerul. Evident, foarte multă lume a văzut această oportunitate. Peste noapte, au apărut aproximativ 20 de softuri de facturare, printre care și Smart Bill. A urmat o întrecere intensă, din care, după câțiva ani, noi ne-am desprins în câștigători”.
CINE SUNT CEI DOI INVESTITORI ÎN SMART BILL
Investiția de un milion de euro vine din partea 3TS Catalyst România și a Gecad Group, grup de companii fondat de Radu Georgescu. 3TS Catalyst România este primul fond de private equity dedicat României, finanțat în principal prin inițiativa JEREMIE, ca parte a Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” 2007-2013, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Gecad Group investește în companii cu potențial de creștere, care dezvoltă produse inovatoare și aduc pe piață idei noi. Se concentrează pe proiecte software și hi-tech, în domenii precum software security, tehnologii Cloud, eCommerce și E-payment. Printre cele mai importante exit-uri ale lui Georgescu se numără vânzarea antivirusului RAV către Microsoft, în 2003, achiziționarea Gecad ePayment de către sud-africanii de la Naspers, în 2010, și a companiei Avangate de către americanii de la Francisco Partners, în 2013.