Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a publicat, astăzi, în dezbatere publică, noile condiții generale în care va funcționa programul Start-up Nation 2018. Lansarea sesiunii de depunere a proiectelor este estimată pentru începutul lunii noiembrie.
Principalele modificări aduse schemei de finanțare vizează felul în care poate fi obținut punctajul maxim și criteriile de selecție ale proiectelor. Proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea și completarea OUG nr. 10/2017, pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, poate fi găsit aici. El poate fi completat sau modificat, timp de 30 de zile. Propunerile pot fi trimise la adresele office@imm.gov.ro și directia.imm@imm.gov.ro.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
În acest an, întreprinderile beneficiare sunt cele înființate după 30 ianuarie 2017, care îndeplinesc, la data depunerii cererii de finanțare, criteriile de eligibilitate. În procesul de implementare se utilizează atât mecanismul rambursării cheltuielilor efectuate, cât și cel al decontării cererilor de plată. La această ediție Start-Up Nation se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30 la sută din suma totală aprobată. Noua grilă de evaluare a planului de afaceri poate fi descărcată de aici.
Punctajul maxim care se poate obține este de 100 de puncte, iar cel minim este de 50 de puncte. Pentru planurile de afaceri cu punctaj mai mare sau egal cu 90 de puncte, selectarea proiectelor se va face după principiul primul venit – primul servit (în ordinea înregistrării în aplicație). Contractarea se va realiza în limita bugetului alocat apelului.
Pentru planurile de afaceri cu punctaj mai mic de 90 de puncte, selectarea proiectelor se va face în ordine descrescătoare a punctajului obținut. La punctaje egale vor prevala, în ordine, numărul de locuri de muncă ce vor fi create, ponderea valorii echipamentelor tehnologice din valoarea totală a proiectului, numărul de locuri de muncă ocupate de persoane defavorizate/ absolvenți după 2012/ șomeri, activitatea pe care accesează programul, data și ora înscrierii în program.
Apelul de proiecte se va închide automat la momentul la care valoarea totală a cheltuielilor eligibile solicitate prin proiectele înregistrate va atinge pragul de 150 la sută din bugetul alocat apelului.