Studiu: 3 din 4 candidați care cer „ajutorul” ChatGPT pentru CV și scrisoarea de intenție obțin un interviu de angajare

Foto: rawpixel.com @ freepik

Lansat în urmă cu mai puțin de jumătate de an, ChatGPT a făcut deja valuri în multe sectoare, inclusiv în recrutare și resurse umane.

Deși specialiștii de resurse umane ar putea fi în măsură să-și dea seama când un candidat folosește inteligența artificială ca să-și redacteze materialele de candidatură, beneficiile de economisire a timpului pentru persoanele care caută un job ar putea fi prea bune pentru a le trece cu vederea.

În februarie, platforma de creare de CV-uri ResumeBuilder.com a chestionat peste 1.000 de persoane aflate în căutarea unui job și care au folosit ChatGPT atunci când au candidat.

  • 46 la sută dintre cei care caută un loc de muncă folosesc ChatGPT ca să-și scrie CV-ul și/sau scrisoarea de intenție
  • 7 din 10 raportează o rată de răspuns mai mare din partea companiilor.
  • 78 la sută au obținut un interviu când au folosit materiale de aplicare scrise de ChatGPT
  • 59 la sută au fost angajați după ce au candidat pentru un loc de muncă folosind materiale scrise de ChatGPT
  • 11 la sută au fost refuzați la un loc de muncă atunci când intervievatorul a descoperit că au folosit ChatGPT

În momentul în care au fost selectate pentru sondaj, 1.000 dintre cele 2.153 de persoane aflate în căutarea unui job au declarat că și-au scris CV-urile și/sau scrisorile de intenție cu ajutorul ChatGPT: 72 la sută dintre ele au folosit ChatGPT pentru scrisoarea de intenție, 51 la sută ca să-și scrie CV-ul, iar una l-a folosit chiar ca să exerseze întrebările de pregătire pentru interviuri.

„Oamenii care folosesc ChatGPT pentru scrisorile de intenție și/sau CV-urile lor nu sunt foarte diferite de cei care apelează la un serviciu de redactare a CV-urilor sau care folosesc șabloane și instrumente online ușor disponibile. Managerii de angajare știu asta când analizează aceste documente și pot spune, probabil, dacă au fost scrise de ChatGPT”, spune Stacie Haller, consilier șef de carieră.

Trei din patru spun că CV-urile scrise de ChatGPT sunt de înaltă calitate

Motivația principală a candidaților care folosesc ChatGPT pentru a-și redacta materialele este aceea de a economisi timp. 28 la sută dintre ei au fost nevoiți să editeze doar „puțin” (17 la sută) sau „deloc” (11 la sută) CV-urile și scrisorile de intenție redactate de ChatGPT. Trei din patru spun că materialele sunt de o calitate „înaltă” (52 la sută) sau „foarte înaltă” (24 la sută).

Șapte din zece raportează o rată de răspuns mai mare

Dintre candidații care au folosit ChatGPT, 69 la sută au constatat că au o rată de răspuns „oarecum” (50 la sută) sau „mult” (19 la sută) mai mare din partea companiilor. „Recrutorii trebuie să fie conștienți că materialele pe care le analizează ar putea să nu fi fost scrise de persoana care le trimite. Din nefericire, asta face lucrurile mai dificile, fiindcă nu le poți evalua competențele pe baza a ceea ce prezintă. Totuși, scopul unui CV e să obții un interviu. De acolo, depinde de recrutori să folosească alte instrumente ca să evalueze un potențial angajat”, explică Stacie Haller.

Majoritatea au primit un interviu și o ofertă de muncă după ce au candidat cu ChatGPT

Nu numai că respondenții raportează o rată de răspuns mai mare când aplică cu CV-uri și scrisori de intenție generate de ChatGPT, dar majoritatea primesc și interviuri și oferte de muncă. 68 la sută au obținut un interviu după ce au aplicat pentru un job folosind un CV și/ sau o scrisoare de intenție scrisă de ChatGPT, iar 59 la sută au fost angajați.

Patru din zece candidați spun că intervievatorii nu s-au “prins” că au folosit ChatGPT

Deși scrisorile de intenție redactate cu ajutorul ChatGPT au fost descrise drept „solide din punct de vedere structural, dar îndoielnice din punct de vedere calitativ”, 40 la sută dintre respondenți spun că, din câte știu ei, un intervievator nu a știut niciodată că au folosit ChatGPT pentru a-și redacta materialele de candidatură.

40 la sută dintre respondenți spun că intervievatorul lor știa că au folosit ChatGPT ca să-și scrie CV-ul și/ sau scrisoarea de intenție, iar 20 la sută nu erau siguri dacă intervievatorul știa sau nu.

11 la sută au fost refuzați pentru că au folosit ChatGPT

Dintre cei 40 la sută care au declarat că un intervievator știa că au folosit ChatGPT pentru a-și redacta materialele de candidatură, 35 la sută (sau 11 la sută din totalul eșantionului) au declarat că li s-a refuzat un loc de muncă din această cauză. Pe de altă parte, 58 la sută din acest grup afirmă că nu li s-a refuzat un loc de muncă, chiar dacă intervievatorul știa că au folosit ChatGPT.

Beneficiile legate de economisirea timpului depășesc riscurile pentru majoritatea persoanelor care caută un job, deoarece un procent copleșitor de 88 la sută din eșantionul total declară că este „oarecum” (41 la sută) sau „foarte probabil” (47 la sută) să continue să folosească ChatGPT pentru materialele de candidatură în viitor.

„Interviurile, testele de aptitudini și de personalitate și referințele rămân cea mai importantă parte a procesului de angajare. Nu-i o noutate faptul că persoanele aflate în căutarea unui job nu își scriu singure CV-urile, ci doar că se folosește o nouă tehnologie”, arată Stacie Haller.

Sondajul a fost comandat de ResumeBuilder.com și realizat online de platforma de sondaje Pollfish, în februarie. În total, 1.000 de participanți au completat întregul sondaj.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share