Foto: Anna Shvets

Peste 55 la sută dintre români cred în existența coronavirusului, în timp ce 33 la sută au dubii cu privire la existența sa și 12 la sută cred că este o invenție, arată un studiu efectuat de compania de cercetare de piață Novel Research, la inițiativa Provident Financial România.

Percepția diferă în funcție de localitatea de reședință. În zona urbană, procentul celor care cred că virusul este o invenție este de puțin peste șapte la sută. În mediul rural, procentul este dublu, de peste 16 la sută.

Întrebați despre încrederea pe care o au în sursele de informare, majoritatea românilor spun că au încredere în discuțiile cu prietenii și familia (56,5 la sută), în discuțiile cu colegii (37.9 la sută) sau în comunicatele Guvernului (36,2 la sută), și manifestă cea mai mare lipsă de încredere când informațiile vin de la celebrități, vloggeri sau bloggeri (43,5), social media (32,5 la sută) și TV (28,5 la sută).

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Toți respondenții au constatat efectele contextului creat de COVID-19 asupra vieții lor. Aproape 60 la sută spun că cel mai mare impact negativ a fost resimțit în ce privește planurile de vacanță și călătoriile. Peste 55 la sută afirmă că efectele negative s-au văzut și în viața socială. Un număr apropiat de români a constatat un impact negativ și asupra finanțelor personale sau ale familiei, dar și asupra siguranței personale. Criza nu a schimbat însă, pentru majoritatea românilor, evoluția dezvoltării personale sau profesionale ori viața de familie sau de cuplu.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Românii sunt preocupați de cum vor evolua lucrurile în următorul an. Cele mai mari riscuri identificate sunt creșterea rapidă a numărului de infecții (52,9 la sută), revenirea la starea urgență (42,7) sau atingerea capacității maxime a spitalelor (39,9 la sută). Mai puțin de un sfert cred că există riscul să se infecteze cu coronavirusul și sub 20 la sută se tem că s-ar putea să-și piardă locul de muncă.

Pe de altă parte, aproape jumătate dintre români nu întrevăd schimbări ale vieții pe care o duc acum. Aproape o treime sunt însă optimiști și cred că viața lor de peste jumătate de an va fi mai bună decât cea de acum. La polul opus sunt cei aproape 23 la sută care sunt pesimiști și cred că viața lor va fi mai rea decât în acest moment.

Studiul a fost efectuat între 15 și 22 iulie, pe un eșantion reprezentativ de 1.003 persoane, selectat aleatoriu, din rândul populației adulte din România (18 ani+), folosind cote, cu o marjă de eroare de ± 3 la sută.

Abonează-te la newsletter

Cele mai proaspete știri de pe AngajatorulMeu.ro, direct pe adresa ta de mail.

S-ar putea să-ți placă

Ministrul Sănătăţii: Medicii care “îşi permit” să ţină pacientul în sala de aşteptare, fără cod roşu, vor fi amendați

Sorina Pintea a anunțat că va continua să facă vizite inopinate în…

Datele angajaţilor UniCredit, puse în vânzare, după ce o platformă de recrutare din România a fost atacată de hackeri

După un atac al hackerilor, ce au vizat o platformă de recrutare…

L. Orban, despre medicii care lucrează și la stat, şi la privat: Dacă nu s-ar da otova banii la stat, n-ar avea timp să-şi formeze şi clinică privată

Premierul Ludovic Orban  spune că se gândeşte la un sistem prin care…

Ministrul Sănătăţii: “80 la sută dintre manageri nu au ce căuta în sistem”

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, avertizează că va continua controalele inopinate în unităţile…