Sunt cel mai bun programator

Da, nu există urmă de îndoială, sunt cel mai bun programator. Nu-i de glumit cu mine – când scriu cod, editorul meu plânge ca un bebeluș, tot ce scriu este perfect, toți testerii mei vor fi șomeri într-o săptămână. Nu pot să mă compar cu colegii mei. Am pierdut mai mult timp corectându-le greșelile decât rezolvând propriile mele task-uri! Ultima mea companie avea un cod atât de prost, de parcă l-aș fi scris eu acum vreo zece ani. Fraaaate, era așa de rău că încă mă dor ochii. A trebuit să plec, eu sunt un star!

Semnat: Mark, Cel Mai Bun Programator Din Toate Timpurile

Octavian Irimia

Senior Software Engineer @ Avangate
Salut! Scuze pentru Mark, e cam retardat.

Unii programatori (ca Mark) trăiesc într-o bulă, într-un basm, și cred că totul este perfect și independent. Bine ai venit în viața reală, Mark! Ca programator, la fel ca în viața reală, trebuie să-ți scoți capul din cutie și să înțelegi niște lucruri de adulți:

  1. Un cod care aduce bani e mult mai valoros decât un cod frumos. Ok, deci scrii un cod frumos, nu? Grozav! Câte milioane ai făcut până acum cu codul tău fancy? Dacă mai mult de unu, super! Continuă să fii cool. Dacă nu, taci naibii din gură!
  2. Companiile vechi vor avea cod vechi, e o logică simplă. Codul acela trebuie să fie actualizat – este o provocare și ar trebui s-o accepți. Bine, unele companii vor face ca actualizarea să fie mai ușoară decât altele, de obicei făcând modificări incrementale. Oricum, fugi de companiile care rămân în mocirlă, care îți vor spune: “dacă merge, codul nu trebuie să fie schimbat”. Asta este o problemă mare: sindromul “trăiesc în prezent”. Fugi!
  3. “Ce-i cu prostia asta de cod? Cine a făcut asta?!”, este cea mai comună expresie în rândul programatorilor. Înainte să arunci cu noroi, oprește-te o clipă și gândește. Pentru o mulțime de linii de cod, nu cunoști circumstanțele și istoricul logic real, ce brainstorming-uri s-au făcut pentru acel cod, cum a ajuns în această etapă finală. Cândva, cumva, un programator a vorbit cu un proprietar de business și a făcut un plan. Dacă nu ești conștient de acest plan, ai mare grijă atunci când schimbi acea linie de cod “proastă”.
  4. Există câteva linii de cod marcate cu comentarii de genul: “nu atingeți acest lucru, e magic!“. Să nu crezi în magie, căci nu există – nu în programare. Nu trebuie să-ți fie frică de cod. Citește doar “acesta este codul vechi, n-am avut timp să investighez”. Investighează și, dacă nu ești sigur, întreabă în jur, fiindcă echipa te-ar putea ajuta.
  5. Echipa este mai bună decât tine. Ăsta-i adevărul! Lucrul în echipă poate fi frustrant la un moment dat, mai mulți oameni vor genera opinii diferite – unele proaste, unele chiar proaste și unele bune -, iar acest lucru este foarte bun, este un mare avantaj; când își faci singur un plan, nu este nimeni care să-ți spună “nu, nu se poate face!”. Desigur, asta te poate deranja, dar, în același timp, o să vrei să gândești de două ori. Să (te) gândești de două ori este foarte bine!
  6. Programarea ar trebui făcută cu pasiune. Ar trebui să simți bucurie atunci când atingi tastatura. Dacă vrei să faci asta doar pentru bani, locurile de muncă de pe Wall Street sunt mult mai bune. De ce nu lucrezi acolo? Fiecare slujbă, văzută din exterior, pare foarte ușoară, până când te murdărești pe mâini.
  7. Am auzit vorbindu-se despre o “frustrare a millennialilor”, că nu pot fi angajați deoarece nu au experiență și nu pot câștiga experiență pentru că nimeni nu-i angajează. Boo hoo! Toți am fost în această etapă. Nu mai căuta scuze și lucrează pe gratis până când câștigi ceva experiență! E atât de simplu!

Să crezi că programarea este ușoară (sau că ești cel mai bun) e cea mai mare greșeală pe care o poate face un programator. Desigur, există niște niveluri, măsurate prin experiență și cunoștințe reale, dar tehnologia evoluează în fiecare zi și va trebui să continui să câștigi experiență și să înveți mai multe.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Hai să-ți dau o temă (articolul acesta este scris și pentru mine): în fiecare lună, instalează un framework și încearcă să înveți lucruri despre el. Nu-i nevoie să fii as, doar instalează-l și execută-l. Documentează-te un pic, deschide-l într-un editor și vezi cum funcționează. Știi toate framework-urile utile? Bine! Începe cu un limbaj nou. Încearcă să-ți antrenezi creierul cu o nouă tehnologie, în fiecare lună.

Ah, și du-te la sala de sport (e bine pentru sănătatea ta) și dă un share acestui articol, dacă ești de acord. Distribuie-l pe LinkedIn și Facebook, pentru că în sala de sport s-ar putea să nu fie cea mai bună idee.

Învață mai mult, nu te opri niciodată!

Articole din aceeași categorie
Total
6
Share