Achiziția activelor SAB Miller, în valoare de 700 milioane de dolari, a fost cea mai mare tranzacție care a avut loc în România anul trecut, conform EY Romania M&A Barometer.
Pe locul doi se situează achiziția KMG International, în valoare de 680 milioane de dolari, iar pe trei – achiziția lanțului de magazine Profi (564 milioane de dolari). “Achiziția Profi a reprezentat cea mai mare tranzacție făcută de un fond de private equity în România. Anul acesta, e posibil ca sectorul financiar să facă primele tranzacții semnificative cu băncile grecești. În rest, activitatea de M&A va fi similară cu cea de anul trecut – sectorul bunurilor de consum își va continua dezvoltarea și va exista o consolidare a sectorului serviciilor medicale”, declară Florin Vasilică (foto), liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.
În 2016, valoarea pieței de fuziuni și achiziții din România a fost de 3,54 miliarde de dolari (în scădere cu trei procente față de 2015), iar numărul tranzacțiilor a fost de 113, în scădere cu opt la sută față de 2015. În schimb, s-a înregistrat o creștere a tranzacțiilor interne – 41 la sută din numărul total, față de 35 la sută în 2015. Valoarea medie a tranzacțiilor de sub 100 milioane de dolari a fost de 24 milioane de dolari.
După numărul de tranzacţii, cele mai atractive sectoare au fost cel de producție (cu 20 de tranzacții), sectorul serviciilor (12 tranzacții), urmate de IT și cel alimentar și de băuturi (câte 11 tranzacții fiecare). Comparativ cu 2015, când predominanți au fost investitorii din SUA, cei mai importanți investitori străini au fost europeni (Germania – 12 tranzacții, Franța – șapte, Polonia – cinci). Doar trei dintre tranzacțiile înregistrate au fost făcute de investitori români, care au achiziționat ţinte externe. Majoritatea covârșitoare a investitorilor au fost strategici (81 la sută), Numărul tranzacțiilor efectuate de aceștia a fost similar cu cel din 2015 (83 la sută).
Specialiștii EY România au oferit consultanță pentru patru tranzacții din Top 10: SAB Miller, Profi, Albalact și Shopping City Sibiu. Echipa departamentului de asistență în tranzacții este condusă de Florin Vasilică, împreună cu directorii executivi Liliana Bușoiu, Ioana Mihai și Horiana Istodor. “Față de anii anteriori, tranzacțiile în care EY România a fost implicată au avut un grad ridicat de succes și s-au încheiat într-un timp relativ scurt, ceea ce înseamnă că vânzătorii şi cumpărătorii au fost motivaţi să încheie tranzacţia și evaluarea a fost adecvată pentru ambele părţi. În 2017, în afară de sectorul bancar, continuă să fie active domeniile unde s-a observat tendința consolidărilor şi în 2016. În investiţiile imobiliare, interesul se îndreaptă cu precădere către centre comerciale şi birouri, prin fodurile de investiţii imobiliare prezente pe piaţă (NEPI, Globalworth şi GTC/Lonestar), dar există și semne de reviriment timid pe zona rezidenţială. Serviciile medicale vor fi active datorită celor doi jucători privaţi (Medlife şi Regina Maria), care vor continua creşterea afacerilor şi prin achiziții. În sectorul retail, este de aşteptat ca achiziţia Profi de către Mid Europa Partners să genereze consolidări în sector”, spune Liliana Bușoiu (foto), director executiv, EY România.
Potrivit Lilianei Bușoiu, nu vor rămâne mai prejos sectoarele care au generat şi până acum fuziuni şi achiziţii: domeniul produselor de consum (în principal sectorul produselor alimentare şi al băuturilor) şi cel al produselor industriale diverse (pentru auto, construcţii, energie), dar şi al serviciilor pentru companii cu o componentă IT (integratori, dezvoltatori). O altă tendinţă a ultimilor ani sunt investițiile româneşti în afara ţării, în special în regiunea imediat adiacentă. Există jucători locali – unii pentru prima dată – care se uită la ţinte din afara României.
DESPRE EY
Este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de circa 29,6 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale de la înfiinţare, în 1992. Cei peste 700 de angajaţi din România şi Republica Moldova (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău) furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă, în afaceri către companii multinaţionale şi locale.