Contextul macroeconomic în care ne aflăm ne împinge inevitabil către politici și strategii despre care am auzit sau erau nice to have, cu doar puțin timp în urmă. Astăzi, toate acestea sunt deja folosite în mod uzual și unele dintre instrumentele de recrutare sunt o normalitate în alcătuirea planului de acțiune.

Leonard Rizoiu
Managing Director @ LeoHR
Și cum HR-ul și-a câștigat, ușor-ușor, un loc la masa unde se iau cele mai importante decizii, iată acum o voce puternică și un partener strategic al business-ului prin strategii, politici și instrumente.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Știm că una dintre provocările majore ale oricărei companii este să-și păstreze cei mai valoroși angajați și să le asigure acel mediu profesional în care pot să evolueze constant. Poate mai mult decât oricând, astăzi resursa umană este una dintre cele mai prețioase asset-uri ale oricărui business.
De aceea, aici, la leoHR, am anticipat această problemă încă din 2014, când am venit pe piață cu stay interview. Din experiența de peste 15 ani în domeniul resurselor umane și trecând printr-un parcurs de-a lungul diferitelor perioade economice (șomaj mare, criză, venirea multinaționalelor, căutarea talentelor, trecerea de la recrutarea pasivă la recrutarea pro-activă, digitalizarea, etc.), am simțit nevoia unei radiografii clare ale companiilor, de un studiu elocvent și metode certificate, care să respecte confidențialitatea și astfel să elimine variabile precum teama de alterarea ideilor sau cifrelor.

Și da, au apărut employee opinion survey – toată lumea le folosește, dar s-a demonstrat că nu mai sunt fezabile și că feedback-urile primite nu sunt cele reale. Astfel, a intervenit latura umană, căci “un grup de cercetători” a demonstrat că oamenii, când au ceva sensibil de spus, nu vor nici o soluție de chestionar paper-pen, nici o soluție de chestionar online, ci să fie ascultați. Da, uneori e atât de simplu, și da, uneori e nevoie de cineva care să-i asculte cu atenție. Și nu de cineva din interior (teama de represalii e reală), ci de cineva imparțial și clar, sub umbrela confidențialității.
Peste 3.000 de oameni au stat de vorbă cu noi, în fiecare an, de când am introdus acest serviciu în România: vorbim de automotive, manufacturing, pharma, FMCG, banking, IT&C, logistică, de operatori producție, montatori subansamble, tapițeri, confecționeri cablaje, de tehnicieni în logistică, calitate, de ingineri, de ofițeri de cont și funcționari bancari, de operatori call center și funcționari administrativi din back office.
Așa am apărut noi, leoHR, echipa formată și din consultanți cu mulți ani de experiență, dar și din tineri cu energie și idei de îmbunătățire a status quo-ului. Mergem acolo unde sunt site-uri și unități de producție: Satu Mare, Constanța, Iași, Ploiești, Mioveni, Craiova, Arad, București – mergem indiferent de oră și schimbul de lucru, iar atunci când este cazul, și sâmbăta și duminica.
Avem o discuție realmente utilă cu angajații, iar oamenii (salariații clientului) se simt foarte confortabil datorită gradului înalt de confidențialitate. Metoda folosită și instrumentul sunt certificate și au grad mare de personalizare (întrebările sunt agreate cu clientul), iar rezultatele studiului au o acuratețe ca nici un alt instrument.
Acest instrument a devenit ușor de folosit în multinaționalele care-și doresc nu doar să-și securizeze capitalul uman, ci să aibă permanent o radiografie clară, care măsoară, de la an la an, gradul de satisfacție a salariaților și, poate cel mai important lucru, un instrument perfect pentru realizarea și implementarea unor strategii de retenție.
Peste 3.000 de oameni au stat de vorbă cu noi, în fiecare an, de când am introdus acest serviciu în România: vorbim de automotive, manufacturing, pharma, FMCG, banking, IT&C, logistică, de operatori producție, montatori subansamble, tapițeri, confecționeri cablaje, de tehnicieni în logistică, calitate, de ingineri, de ofițeri de cont și funcționari bancari, de operatori call center și funcționari administrativi din back office. Pe scurt, ne referim la toate categoriile profesionale, în diferite etape ale carierei.
Angajatorul află care este percepția angajatului privind mediul de lucru și așteptările sale, și poate astfel îmbunătăți aspectele vizate. Angajatul invitat la un stayIN va avea parte de o discuție sinceră, fără să se teamă de represalii, și se va simți valoros pentru feedback-ul și opiniile sale.
Astfel, serviciul a dobândit de la sine recurență. La mai bine din 80 la sută dintre clienți, am revenit după prima intervenție și rezultatele s-au văzut în procente, dar și în scăderea absenteismului, a fluctuației de personal și în creșterea retenției.
Dorim ca stay interview-ul să fie o situație de tip win-win, atât pentru companie, cât și pentru angajat. Angajatorul află care este percepția angajatului privind mediul de lucru și așteptările sale, și poate astfel îmbunătăți aspectele vizate. Angajatul invitat la un stayIN va avea parte de o discuție sinceră, fără să se teamă de represalii, și se va simți valoros pentru feedback-ul și opiniile sale.
Și da, când faci ceva cu pasiune, se vede, se simte, și dorința continuă de îmbunătățire este mare. În cei patru ani de când am introdus acest instrument pe agenda HR-ului la noi, în România, am pus bazele unor studii de benchmark și avem câteva statistici la nivel național, referitoare la ce-și doresc sau principalele motive, reale, care-i determină pe oameni să se gândească să-și schimbe locul de muncă.
Toate companiile care au folosit instrumentul ne-au comunicat, prin feedback-uri, valoarea adăugată a instrumentului, și ne bucurăm că pe an ce trece avem posibilitatea să punem la dispoziția partenerilor noștri un instrument perfect racordat provocărilor lumii de astăzi.
Leonard
leoHR Team / excellence… is what we do!