Joburile atractive disponibile pe piața muncii, împreună cu nemulțumirile angajaților legate de oportunitățile de dezvoltare limitate în companiile în care lucrează, pachetul salarial și pachetul de beneficii, reprezintă principalele motive care îi determină pe profesioniști să-și schimbe locul de muncă în 2024.
Conform unui sondaj efectuat de compania de recrutare specializată, Hays România, 37 la sută dintre angajați vor să-și schimbe jobul în 2024, iar 15 la sută dintre ei își doresc o reconversie profesională – aproape dublu față de anul precedent.
Practic, companiile pot pierde unu din trei angajați dacă nu vor implementa strategii puternice de retenție, care să se concentreze pe oportunități de dezvoltare, ajustări salariale și pachete de beneficii îmbunătățite – principalele cerințe și factori ce pot influența decizia angajaților de a rămâne sau de a pleca. Dacă ne uităm și la procentul profesioniștilor care nu au în plan să-și schimbe locul de muncă în 2024, dar sunt deschiși oportunităților de carieră care apar, 28 la sută, atunci riscul și costurile aferente recrutării unor noi angajați sunt și mai mari pentru angajatori.
- Angajații Orange vor lucra în una dintre clădirile emblematice ale Bucureștiului: Palatul Telefoanelor
- “Țara lui Mai Bine”: Primul proiect național care conectează producătorii români cu restaurante din toată țara
- Black Friday 2024: Black Week se stabilizează ca fenomen. Ziua de vineri aduce cea mai mare creștere a coșului mediu
“Chiar și în vremuri incerte, stabilitatea rămâne principalul deziderat atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Totuși, transformările din climatul economic, și nu numai, îi determină pe angajați să ia în calcul schimbarea jobului. Aceste schimbări pot impacta ambele părți implicate. Pe de o parte, pierderea talentelor implică costuri și are impact direct asupra rezultatelor companiei. Pe de altă parte, angajații trebuie să acționeze cu prudență și să se asigure că schimbarea este una benefică. Pentru evitarea acestui context, recomandarea mea este ca angajatorii să le ofere și să le comunice angajaților oportunități clare de dezvoltare a carierei, să revizuiască pachetul salarial și de beneficii anual, fapt ce va conduce automat la o rată de retenție crescută, prin urmare constanță în productivitate”, arată Roxana Săvulescu, Recruitment Team Leader, Accountancy & Finance | Business Services.
Rezultatele statistice provin dintr-un chestionar adresat angajaților și angajatorilor, realizat de Hays România în noiembrie-decembrie 2023. Chestionarul se bazează pe datele furnizate de peste 400 de angajatori și profesioniști. Aceste rezultate vor fi integrate în Ghidul Salarial Hays România 2024, care va include perspectiva experților asupra pieței muncii, tendinţele în materie de recrutare, intervalele salariale pentru diverse posturi. Ghidul va fi lansat în martie.
DESPRE HAYS ROMÂNIA
Face parte din Hays plc, cea mai mare agenție de recrutare specializată din lume. Cu peste 50 de ani de experiență în recrutare, grupul operează în 266 de birouri din 33 de țări. Hays România și-a început activitatea în 2015, în București, și a devenit una dintre cele mai importante companii specializate în recrutarea permanentă din România.