Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat câștig de cauză, astăzi, unui salariat român care fusese concediat în 2007, după ce a fost monitorizat folosind internetul în scopuri personale la serviciu, potrivit unui comunicat al instanței.
Judecătorii Marii Camere, instanța supremă a CEDO, au considerat că autoritățile române nu au protejat în mod corect dreptul lui Bogdan Mihai Bărbulescu la respectarea vieții și a corespondenței sale private și, astfel, „nu au asigurat un echilibru just între interesele în cauză”, menționează decizia CEDO adoptată cu 11 voturi pentru și șase contra. Astfel, a fost încălcat articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenței) al Convenției europene privind drepturile omului, transmite Agerpres.
Marea Cameră a CEDO a decis că această constatare în sine a încălcării dreptului la respectarea vieții și a corespondenței private reprezintă o satisfacție echitabilă suficientă pentru prejudiciul moral suferit de Bărbulescu, un inginer român în vârstă de 38 de ani. Autoritățile române vor trebui totuși să-i achite 1.365 de euro, care reprezintă cheltuieli de judecată și de onorarii. Decizia de marți, care este definitivă, contrazice hotărârea inițială a CEDO și poate fi folosită în jurisprudență pentru toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.
Între 1 august 2004 și 6 august 2007, Bogdan Mihai Bărbulescu a fost angajat de o companie privată, ca inginer responsabil cu vânzările. La cererea angajatorului său, a creat un cont Yahoo Messenger pentru a răspunde solicitărilor clienților. În 3 iulie 2007, societatea și-a anunțat salariații că un angajat a fost concediat din motive disciplinare, după ce a folosit internetul, telefonul și fotocopiatorul, în interes personal.
În 13 iulie 2007, Bogdan Mihai Bărbulescu a fost invitat la o discuție de conducerea companiei. A fost informat că i-a fost monitorizată activitatea pe Yahoo Messenger și că există dovezi că a folosit internetul în scopuri personale. Angajatul a răspuns în scris că a folosit serviciul doar în scopuri profesionale. Angajatorul i-a prezentat o transcriere de 45 de pagini a comunicărilor sale din 5 până în 12 iulie 2007, care includea mesaje pe care le schimbase cu fratele și cu logodnica sa, cu privire la chestiuni personale. Unele mesaje erau de natură intimă. În 1 august 2007, angajatorul a încetat contractul de muncă al lui Bărbulescu, pentru încălcarea reglementărilor interne, care interzic utilizarea resurselor companiei în scopuri personale.