A cunoscut lemnul în copilărie, când petrecea mult timp la atelierul tatălui său, printre stive de cherestea și miros de rumeguș, și își imagina cum fiecare bucată de lemn spune o poveste diferită, prin fiecare nod. După ce a absolvit Facultatea de Arhitectură și a lucrat într-un birou de specialitate, Răzvan Chelu s-a întors la lucrurile care îl bucurau în copilărie. Și-a transformat hobby-ul într-un business care a depășit granițele României.
Drumul lui Răzvan Chelu în antreprenoriat a început în 2014. De fapt, ceva mai devreme, pe când studia Arhitectura. În anul IV, a avut ocazia de a cunoaște îndeaproape Lisabona, un oraș care l-a cucerit cu o cultura sa și cu vibrația specială. „Am locuit acolo o perioadă suficientă încât imaginația să-mi fie purtată, pe note calde de fado, printre străzi abrupte, clădiri decorate cu ceramică și târguri zgomotoase. În timp ce mă plimbam pe străzile orașului, am descoperit, în vitrina unui magazin, o geantă realizată din bucăți de oglindă, în care se reflecta raftul din lemn pe care era așezată. Textura lemnului arăta spectaculos pe suprafața genții și așa mi-a venit ideea pentru Lemnia”, își amintește Răzvan.
Revenit din Portugalia, a știut care este drumul pe care vrea să-l urmeze. Cu pasiunea sa pentru design și cu dragostea tatălui său, Florin Chelu, față de arta prelucrării lemnului, era imposibil să dea greș. „Ne-am propus că creăm genți unice, surprinzătoare, care spun povești despre rătăcirea prin lume, precum și despre întoarcerea la esența unor tradiții românești uitate”, spune Răzvan Chelu. Primul pas a fost „construirea” unei genți-prototip. Reacțiile pozitive ale celor din jur și primele comenzi au fost tot atâtea semnale că lucrurile merg în direcția potrivită. „Totul a început ca o provocare. După prima geantă, însă, lucrurile s-au înlănțuit într-un mod natural și frumos”.
Gențile Lemnia sunt lucrate manual. Este un proces migălos – poate dura și câteva zile până când o geantă ia forma finală. Fiecare este lucrată dintr-o singură bucată de lemn, nu are nici un fel de îmbinare sau lipitură. Aceasta se reflectă nu doar într-un aspect interesant și natural, ci și într-o rezistență deosebită în timp. „Lemnul și pielea naturală de calitate își schimbă ușor aspectul, pe parcursul anilor, dar rămân frumoase și păstrează un farmec aparte. Se spune că îmbătrânesc odată cu utilizatorul. Așa cum ne-a spus o clientă, geanta Lemnia reprezintă un obiect care poate fi lăsat moștenire”, se mândrește Răzvan. „Preferatul” lui este lemnul de stejar, cu care a avut „o legătură aparte”, încă din copilărie. „Totuși, dorim să explorăm cât mai multe esențe. În funcție de conceptul fiecărei colecții, vom alege materialele care se potrivesc cel mai bine. Acum folosim stejar, fag, abanos, palisandru și frasin”.
În viața de antreprenor am fost de mai multe ori în situații dificile, dar cred că trebuie să cauți soluții, să iei decizii și să mergi mai departe. Nu le-am văzut ca pe niște obstacole. Probabil cele mai mari obstacole sunt limitările pe care câteodată ni le punem singuri.
De curând, Lemnia s-a îmbogățit cu o colecție nouă – One bag. Always different. A fost lansată în urma unei campanii de crowdfunding, pe Startarium.ro. Echipa Lemnia – din care fac parte, acum, trei oameni, cărora li se adaugă și alți colaboratori, în funcție de proiect – și-a dorit să adauge noi valențe ideii de unicitate care stă la baza brandului și să ofere posibilități multiple de personalizare, în funcție de ținută, stil și stare de spirit.
Gențile Lemnia sunt unice prin design și asocierea de materiale, dar și datorită clapetelor interschimbabile, în multiple forme și culori. Le poate schimba, foarte ușor, chiar utilizatoarea genții. În câteva secunde, poate să aibă o nouă geantă, la designul căreia a contribuit chiar ea. De altfel, publicul-țintă al brandului Lemnia este reprezentat de iubitoarele de modă și design, care își doresc să se diferențieze exprimându-și personalitatea într-un mod cât mai creativ. Concurența este reprezentată de alți designeri care fac genți unicat sau în serii mici. Totuși, genți din lemn cu clapete detașabile/interschimbabile nu mai produce nimeni.
Creațiile echipei Lemnia pot fi comandate online, pe site-ul Lemnia, și în magazine din rețeaua de librării Cărturești, la Galateca, My Romanian Store sau Ro Land. Pentru Răzvan, marea provocare a anilor următori va fi transformarea Lemnia într-un brand românesc (re)cunoscut la nivel internațional. Primii pași au fost deja făcuți: gențile pot fi găsite deja în câteva magazine din Europa – în Paris, Roma, Amsterdam și Rotterdam -, iar numărul acestora crește văzând cu ochii. Târgurile și evenimentele vor fi alte „portițe” de intrare pe deja aglomerata piață fashion din vestul Europei.
Răzvan are deja un as în mânecă: o geantă Lemnia este expusă la Muzeul Genților din Amsterdam, cel mai mare de acest gen din lume. Reușita aceasta a adus brandului multă vizibilitate. „Totul a plecat de la un articol despre noi, apărut într-o publicație din România, în care noi vorbeam și despre un magazin din Amsterdam, cu care colaborăm. Atunci au aflat de noi niște oameni extraordinari, care s-au oferit să ne ajute, pur și simplu, pentru că au crezut în ceea ce facem. A fost o înlănțuire frumoasă de evenimente, care s-a încheiat cu o întâlnire cu un reprezentant al muzeului. Am primit feedback foarte bun, iar după câteva luni au decis să expună geanta”.