A lucrat în SUA, Rusia, Arabia Saudită, Serbia și Africa de Sud, consideră Turcia a doua casă, a stat de vorbă cu Michelle Obama, Reese Witherspoon ori Salma Hayek, își “încarcă bateriile” la sala de sport, ridicând greutăți – “așa cum alții aleargă sau fac ciclism” -, și, după ce a călătorit în mai mult de 30 de țări, este convinsă că România este “o bucățică de Rai”. La 19 ani de când s-a alăturat Avon, ca Sales Manager, Angela Creţu conduce operațiunile companiei în 19 țări, din calitatea de Group Vice-President Europa Centrală şi de Est.
Într-un interviu pentru Canal 33, Angela Crețu vorbește despre cariera sa, despre viața de expat, dar și despre relația cu superiorii și subalternii, ori despre familie. Cum a început aventura ei? “Nu era parte din planurile mele de viaţă să plec în afara ţării. Am început în vânzări, în România, şi după aproximativ trei ani, şeful meu m-a chemat la el şi mi-a spus că trebuie să ajung la Bucureşti, pentru o întâlnire urgentă. Mi-am pregătit toate rapoartele, mi-am spus că trebuie să fiu pregătită, pentru că nu m-a chemat de prea multe ori. Țin minte că am deschis uşa, am pus un picior în biroul lui, n-am apucat să-l pun pe al doilea şi el a spus: <Serbia! Te duci?>. Am crezut că mă trimite la un training. Am zis <Da!> şi am plecat. Asta se întâmpla acum mai mult de 15 ani. Cumva, din timiditate, am acceptat prima mea experienţă de expatriat”.
Câteodată, cu cât acumulezi mai multă experienţă, ai senzaţia că ştii ce ai de făcut, dar te trezeşte rapid la realitate situaţia din ţara în care ajungi – mă refer atât la contextul de business, cât şi la cel social, politic. Îţi dai seama că ceea ce ai ştiut până ieri nu este deloc relevant pentru momentul prezent şi că regula jocului este să înveţi încontinuu.
Astăzi, Angela Crețu este unul dintre managerii români cu cea mai înaltă poziție într-o companie multinațională. Supervizează operațiunile companiei în Polonia, Germania, România, Moldova, Cehia, Slovacia, Bosnia și Herzegovina, Croația, Ungaria, Slovenia, Albania, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania. “Cred că nici o companie nu-şi mai permite astăzi să-şi aleagă naţionalitatea, genul, vârsta liderilor ei. Piaţa este extrem de competitivă, cere ce este mai bun, agilitate, învăţare în timp real, un management al paradoxurilor. Cine-şi mai permite să spună că nu vrea să ia lider un român, dacă românul aduce valoare adăugată, faţă de un american, de exemplu?”.
Mărturisește că și-a dorit mult să revină în România, după ce a văzut cum este să trăieşti în America, în Rusia, în Turcia, a călătorit în peste 30 de ţări, a lucrat cu echipe din toate colţurile lumii. “N-a fost zi în care să nu tânjesc să mă întorc acasă. Prietenii mei spun că nu mi-am revenit din luna de miere, pentru că eu sunt în continuare îndrăgostită de potenţialul României. Ei îmi spun: <nu vezi gropile, nu vezi scandalul balcanic de la televizor, corupţia?> – şi le spun că România este bucăţică de Rai. Spun asta pentru că am văzut care este preţul plătit pentru aşa-zisa civilizaţie în multe alte locuri ale lumii, atât în ţările care se numesc ultrademocrate, cât şi în ţările în care există dictatori. Noi suntem o ţară săracă, n-am de gând să neg asta, dar oamenii şi-au păstrat o candoare, conexiunile sociale încă sunt bogate, sunt reale, iar potenţialul de business al generaţiilor de tineri este foarte mare”.
Mi-a plăcut foarte mult Michelle Obama. Şi-a făcut timp, când am cunoscut-o prin CEO-ul meu de atunci, să stea de vorbă. Şi dintre starurile de la Hollywood, am întâlnit-o pe Reese Witherspoon – nu mi s-a părut, discutând cu ea, o persoană pe care să-mi mai doresc să o revăd, în timp ce Salma Hayek, de exemplu, era plină de viaţă şi ţi-ai fi dorit să o revezi pentru că vibra de energie.
Interviul integral cu Angela Crețu.