A luat-o ca pe un loz câștigator și a avut mână bună. Prin ambiție și muncă, s-a transformat din taximetrist în om de afaceri. Eroul unui nou episod din campania Agerpres – Tânăr de România, Gabriel Achim are 30 de ani și se mândrește cu una dintre puținele pepiniere de zmeură și mure din țară.
Pasiunea pentru agricultură vine din copilărie. S-a născut în Călărași, în satul Fundulea, și mereu și-a ajutat bunicii la muncile câmpului. Mai târziu, dornic să își facă un trai bun, a plecat în București. S-a angajat ca taximetrist și, timp de doi ani, a reușit să facă și economii.
În acest timp, a decis să facă și o facultate și a ales agronomia. Cât era student, i s-a ivit întâmplător și ocazia pe care o aștepta pentru a-și face propria afacere. A mers în Polonia cu un prieten, să-l ajute să cumpere câteva utilaje agricole. Așa a descoperit culturile de arbuști fructiferi.
Fascinat de ce a văzut, Gabriel Achim a hotărât să încerce să planteze zmeură și mure pe cei 3.000 de metri pătrați pe care-i avea lângă orașul Fundulea. Pentru a învăța mai multe despre aceste plante, tânărul a stat jumătate de an în Polonia și a lucrat alături de cei care își dezvoltaseră astfel de afaceri.
Când s-a întors, s-a asociat cu un coleg de facultate, cu care a avut o cultură pe 8.000 de metri pătrați, la Brașov. A investit 6.000 de lei, iar lucrurile au mers mai bine decât se așteptau, mai ales că inițial, se gândeau că vor folosi fructele doar pentru producția proprie de gemuri.
Gabriel a strâns bani din fiecare job pe care l-a avut, iar când a ajuns la 20.000 de lei, a decis, împreună cu soția, să-și dea toate economiile pentru a-și vedea visul împlinit și să aibă o plantație mai mare, în locul natal, la Fundulea. Timp de un an, a fost întreținut de soție, care lucra într-un coafor. Răbdarea a meritat, pentru că odată cu rodul a înflorit și business-ul. În patru ani, a ajuns la 30.000 de euro cifră de afaceri, are patru angajați și zece colaboratori. Acum lucrează cu el și soția, dar și părinții lui.
Gabriel Achim are planuri mari cu afacerea lui. Dacă acum are arbuști fructiferi pe aproape trei hectare, într-un an va avea o suprafață dublă, iar pe lângă zmeură și mure va avea și soiuri noi. Crede că pentru a fi un bun antreprenor, trebuie să fii îndrăzneț, să nu renunți la mijlocul drumului, chiar dacă este greu, și să te vezi mereu ca un câștigător.