[Women in Tech]: Georgiana Copil, Software Engineer la Adobe Romania: Vocea ta e auzită

Continuăm seria de interviuri [Women in Tech], în care ne-am propus să vă prezentăm femei de succes care au ales o carieră în cel mai dinamic domeniu al momentului, IT, cu Georgiana Copil, Software Engineer la Adobe România, în echipa Adobe Target.

Georgiana lucrează de trei ani la Adobe Romania și spune că un lucru valoros aici, ca și la alte companii mari, care dezvoltă produse proprii, este faptul că poți să crești în zona tehnică, fără să fie vreo presiune să faci o mutare spre management.

Deși are un doctorat la Universitatea Tehnică din Viena, Georgiana a ales să rămână în țară și să lucreze la Adobe pentru că, spune ea, a încercat întotdeauna să lucreze la produse care i se par interesante, așa cum este Target, care are multe modele de machine learning antrenate în fiecare zi, care personalizează experiența utilizatorilor, pe volume foarte mari de date.

Vă invităm să descoperiți cum și de ce a ales Georgiana o carieră în IT, în ce proiecte este implicată, ce provocări întâmpină, ce programe de dezvoltare profesională urmează și recomandă, dar și cum poți să crești în domeniul tech în România.

Când ai știut că vrei să faci software engineering?

Nu știu dacă a avut cineva un declic de sine stătător – la mine nu a fost așa. Cred că ajungi să faci ce îți place, dintre multele lucruri pe care le încerci. Mie s-a întâmplat să-mi placă “gânditul codului” ca activitate.

Ce programe de dezvoltare profesională ai urmat în Adobe? Care experiență ți s-a părut cea mai interesantă?

Adobe are foarte, foarte multe programe de dezvoltare profesională, pentru toată lumea: atât generale, cât și axate pe dezvoltarea în carieră a femeilor, atât pe partea de management, cât și pe partea tehnică. Un lucru valoros în Adobe, ca și la alte companii mari, care dezvoltă produse proprii, este că poți să crești în zona tehnică, fără să fie vreo presiune să faci mutare spre management – decât dacă dorești asta.

O experiență foarte bună a fost un program de shadowing, Women Executive Shadowing Program, în care am urmărit un lider senior din Adobe pe parcursul unei zile obișnuite de lucru. Am putut participa la ședințele lui, la sesiuni 1 la 1 cu oameni din echipă, și i-am urmărit felul în care ia decizii. Este interesant să vezi care sunt provocările pe care le poți avea la nivel de senior leadership.

Un alt program de dezvoltare profesională, care mie mi s-a părut extraordinar, a fost programul Ada Lovelace, la care am luat parte anul trecut. Fiecare participant a primit un executive coach personal și un mentor din Adobe, din alte regiuni/ organizații. În cazul meu, am fost mentorată de o colegă Principal Scientist (unul dintre cele mai înalte grade tehnice pe care îl poți obține în companie), din organizația de Adobe Research, cu un doctorat la Washington University și zeci de ani de experiență în domeniu. Încă țin legătura cu ea și e îmbucurător să văd atâția colegi geniali la Adobe. Ea este doar un exemplu din multe. 

Ai fost implicată în câteva proiecte pentru studenți. Cum crezi că s-au schimbat lucrurile față de când erai tu studentă? 

Studenții sunt mult mai informați și mai siguri pe ce vor. O să sune a clișeu, dar da, au acces la mult mai multe informații și trec prin mai multe experiențe: piața muncii e mult mai variată, traininguri și workshopuri există mult mai multe. Și asta e perfect normal.

Ai un doctorat la Universitatea Tehnică din Viena. Puteai avea probabil un job oriunde în lume. De ce ai ales Adobe? 

Doctoratul a fost folositor pentru dezvoltarea mea. Faptul că îl pot pune pe CV nu îmi garantează job oriunde în lume, dar proiectele și experiențele internaționale interculturale le recomand oricând. Acelea, cu siguranță, te ajută. Am ales Adobe pentru că am încercat întotdeauna să lucrez pe lucruri care mi se par interesante. Adobe tocmai adusese în Romania un produs nou, Target, care are multe modele de machine learning antrenate în fiecare zi, ce personalizează experiența utilizatorilor, pe volume foarte mari de date. Din câte știam eu, era unic în Romania și nu prea întâlnit nici la nivel european.  

Ce îți place la jobul tău în Adobe? Cum arată o zi de lucru?

Vocea ta e auzită, iar managementul, mai ales din site-ul din București, își face treaba. Știu că sună banal, dar mie mi se pare foarte important să ai oameni în pozițiile de management, care să fie interesați să-și facă treaba bine, să-și susțină echipa și să aibă impact. Asta, împreună cu niște colegi puternici, atât tehnic, cât și ca oameni, fac jobul de zi cu zi foarte plăcut și te ajută să te poți implica în tot felul de inițiative interesante, pentru că ai o echipă sudată, pe care te poți baza. 

Ai fost mentor în mai multe competiții. Ce te atrage la astfel de proiecte?

Percepția generală este că, atunci când ești mentor, câștigul cel mare este pentru cei care sunt mentorați. De fapt, e un câștig foarte mare și pentru mentori. Ne ajută sa aflăm ce mai fac “tinerii în zilele astea”, care sunt provocările pe care le văd ei. Și primim multă energie din bucuria lor, când văd un proiect îndeplinit și când învață lucruri noi. Așa că, pentru a răspunde la întrebare, pe lângă câștigul pe care îl menționam, mai e și faptul că îmi doresc să oferim mai multe oportunități decât am primit noi.

Te implici în proiecte care încurajează fetele în domeniul STEM. De ce? Și cum s-au schimbat lucrurile pe piață față de perioada când erai tu studentă, în ceea ce privește implicarea femeilor în tehnologie? 

Avem niște discrepanțe de diversitate destul de mari, în continuare, în zona STEM. Faptul că în România procentele arată mai bine decât în alte țări nu înseamnă că o să fie tot timpul așa, sau că stăm chiar bine. Am început să mă implic în zona asta cât eram în Austria, în zona academică, unde lucrurile sunt mult mai dureroase. La noi, stăm puțin mai bine, dar mai e mult de lucru până să ajungem la egalitatea pe care am vrea-o. Ca să evaluăm asta, putem să ne uităm la cât de multe femei de nivel senior sau peste senior există în organizațiile din care facem parte.

Care a fost cel mai provocator proiect în care ai fost implicată? Cum ai depășit provocările respective?

La Adobe, un proiect provocator a fost un feature care își propunea să permită clienților să aducă modelele lor în produsul nostru, Target. A fost provocator pentru că este o problemă care nu e încă rezolvată în industrie. Un model de machine learning înseamnă nu doar un pachet care știe să-ți dea anumite răspunsuri. Trebuie ca și cei care îl folosesc, și cei care l-au antrenat, să fie pe aceeași lungime de undă când vine vorba de date.

Ca parte a acestui proiect, am fost implicați în ecosistemul ONNX, pentru descriere/ standardizare de modele și am prezentat provocările și soluțiile cu care am venit la o conferință cu participanți “faimoși” în cercul nostru tehnic, de la Google, Linkedin, Netflix și alte companii relevante în zona inovației software, care se confruntau cu provocări similare. 

Pe o scară de la 1 la 10, cât de greu consideri că este să crești în domeniul tech, în România? De ce?

Consider că este ușor să crești cam oriunde, atât timp cât învățarea este între prioritățile tale. 

Care este cuvântul care definește, din perspectiva ta, a lucra la Adobe?  De ce?

Responsabilitate (Ownership). Atitudinea de a firesponsabil de contribuțiile tale și de produsul la care contribui, de la cod la a te asigura că clienții care folosesc produsul tău sunt mulțumiți. Am observat că acest mod de a gândi, orientat către client, este ceva generalizat în mai multe locații Adobe. Odată ce avem toți același obiectiv, e foarte ușor să lucrezi cu colegii. 

Am înțeles că ești una dintre puținele femei din Adobe Romania cu un rol ce implică machine learning. Poți să ne vorbești puțin despre partea de ML în Adobe sau în produsul la care lucrezi?

Rolurile de ML Engineer sunt relativ noi. Este doar modul companiei de a reflecta lucrurile pe care le faci în mod normal în titlul tău. Sunt mulți colegi care aduc contribuții în zona de machine learning, pentru că asta este natura produselor cu care lucrăm. Avem zona de analiză statistică și procesare de big data în Adobe Analytics și în Adobe Experience Platform.

Echipa mea, care se numește Experience Optimization, vine din produsul Target și acum contribuie la Adobe Experience Platform. Facem servicii de experimentare și de optimizare, pentru clienții Adobe business to business. Tehnic, asta implică tehnologii interesante, de la Spark, Tensorflow, Airflow, Databricks, Kafka, procesări real-time și batch, Scala, Java, Python – o varietate de tehnologii.

De multe ori, partea mai provocatoare se găsește nu atât în zona de generare de modele care rezolvă anumite probleme de business, ci în rezolvarea problemelor tehnice, care vin de la cantități mari de date, și număr mare de clienți care trebuie să folosească produsul bazat pe modelele respective. 

Women in Tech este un proiect al Adobe România, prin care punem în lumina reflectoarelor doamne și domnișoare cu o carieră interesantă în IT.

Adobe România are în plan consolidarea poziției de centru de excelență în România și atragerea de noi talente. Compania are poziții deschise de la entry-level la senior level și management. Pe lângă oferta salarială competitivă, angajații Adobe primesc pachete de acțiuni la companie și o suită de beneficii în zona de sănătate și wellbeing, dezvoltare personală și profesională și mai multe zile libere plătite. Mediul de lucru din Adobe România este unul care susține diversitatea și echilibrul muncă-viață personală.

  • Vrei să știi mai multe? Adobe Romania te încurajează să intri în dialog cu echipa sa, fie pe LinkedIn – de la pagina oficială Adobe la profilul profesional al echipei de Talent Acquisition sau al oricăruia dintre Engineering Managers de la Adobe.
  • Vrei să afli mai multe despre ce face Adobe? Adobe Blog reunește articole și video-uri despre produse, noutăți, angajați și contribuția către comunitate adusă de Adobe.
  • Vrei să vezi tipul de roluri deschise în companie? Pagina de Cariere este actualizată constant cu cele mai recente posturi disponibile la Adobe.

Dacă vrei să lucrezi la Adobe Romania, poți să găsești și aici câteva tips & tricks despre cum să treci de interviurile de angajare.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share