Brăilenii de la Braiconf vor ca angajații lor să lucreze într-o fabrică “frumoasă” și se gândesc la două clădiri istorice, vechi de peste 100 de ani

După ce a anunțat că va investi într-un nou sediu al fabricii din Brăila, ca parte din strategia de repoziționare a mărcii, Braiconf analizează două clădiri istorice care permit activități de producție, în vederea renovării și transformării în noul sediu al companiei.

Moara Violattos și Moara Lykiardopoulos sunt clădiri istorice emblematice pentru Brăila, situate în zona centrală, cu vedere la Dunăre. “Avem planuri mari de investiții într-o nouă strategie pentru Braiconf, pe termen lung, fiindcă ne-am propus să aducem marca în secolul XXI și să-i valorificăm potențialul. Printre investițiile pe care le avem în plan se numără și un nou sediu pentru fabrica de la Brăila, care să fie adecvat producției și să se potrivească întregului concept la care lucrăm în jurul mărcii Braiconf. Vrem spații de lucru frumoase pentru angajați. Ambele imobile au fost destinate producției și pot fi adaptate pentru producția de cămăși. Ambele sunt monumente istorice clasa A, ceea ce reprezintă o provocare pentru renovare, dar ne-ar plăcea mult să avem ocazia să le readucem la viață, așa cum ele merită și să valorificăm potențialul unei astfel de clădiri de a redeveni un reper urban”, declară Silviu Dumitrache, președinte Braiconf.

Braiconf va supune votului acționarilor, în 12 aprilie, aprobarea unei investiții în valoare de aproape nouă milioane de euro pentru noul sediu al fabricii, clădire, utilaje, echipamente. Pentru noul sediu în care intenționează să investească, managementul companiei Braiconf analizează clădiri istorice, dar și patru loturi de teren în zona centrală, și va lua o decizie până în 15 aprilie.

Relocarea fabricii Braiconf se va realiza în decurs de circa doi ani, timp în care compania va efectua operațiuni paralele de pregătire a noului sediu și continuare a producției în incinta actuală. Managementul companiei nu va face disponibilizări odată cu această decizie de business. Dimpotrivă – creșterea resursei umane și a salariilor este pe lista obiectivelor Braiconf.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Construită în 1898 de Anghel Saligny, pe malul Dunării, aproape de port, moara Violattos a reprezentat o realizare a acelei epoci. Era cea mai mare moară pe bază de abur din estul Europei. Istoria sa se leagă de familia Violattos, care s-a stabilit în Brăila la începutul anilor 1800. Aceasta se ocupa cu comerțul cu grâne și, după o scurtă perioadă de colaborare cu o altă familie de origine greacă, Panait Violattos și-a deschis propria fabrică de pâine și și-a propus să ridice cea mai modernă moară din sud-estul Europei. În 1921, moara Violattos avea o capacitate de producție de 15 vagoane de făină în 24 de ore și folosea motoare aduse din Braunschweig, ce consumau opt tone de păcură zilnic. În anii ’40, din cauza problemelor financiare, a fost silită să intre în faliment.

Foto: Brăila Modernă – cărţi poştale ilustrate – colecția Valeriu Avramescu, Editura Istros a Muzeului Brăilei, Brăila, 2006

Amplasată în apropierea docurilor, Moara Lykiardopoulos a fost dată în folosinţă în decembrie 1912. Era apreciată drept cea mai mare şi modernă moară din întreg Orientul. La inaugurare, avea o capacitate a instalaţiei de până la 40 de vagoane de grâu pe zi. Cea mai mare parte din producţia de făină, de calitate superioară, era exportată în Turcia, Grecia, Algeria și Egipt. Prin performanţele sale tehnice şi prin calitatea produselor, fabrica a contribuit la întâietatea Brăilei în industria morăritului.

Articolul anterior

Amnistia fiscală 3.0 - noi facilități acordate contribuabililor, alte incertitudini

Articolul următor

Mihai Anița preia conducerea Practicii de Audit de la PwC România, din iulie

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share