Cercetătorii de la Universitatea Politehnica au câștigat un grant de 1,3 milioane de euro, pentru studiul securității rețelelor de calculatoare

Costin Raiciu, conferențiar la Universitatea Politehnica din București – Facultatea de Automatică și Calculatoare, este unul dintre cercetătorii care beneficiază, în acest an, de finanțare europeană Programul Starting Grants, derulat de Consiliul European pentru Cercetare (ERC).

Este doar al patrulea grant acordat României, în cei zece ani de la înființarea programului. “Obținerea primului contract de cercetare este partea cea mai dificilă”, recunoaște Costin Raiciu (foto), care apreciază că mai trebuie “lucrat” la susținerea românilor cu potențial.

Proiectul propus de Costin Raiciu – “Cornet – Provably Correct Networks” – a primit o finanțare de 1,325 milioane de euro. Este un proiect interdisciplinar, între rețele de calculatoare și teorie/verificare. “Propunerea noastră urmărește să obțină rețele care sunt garantat corecte: operatorul rețelei specifică proprietățile pe care se așteaptă ca rețeaua să le îndeplinească, iar sistemul nostru va monitoriza în timp real rețeaua, pentru a se asigura că aceste proprietăți sunt tot timpul adevărate. La nivel înalt, sistemul va <audita> modificările făcute de operator și/sau factori externi (alte routere din Internet) pentru corectitudine, în timp real, și va permite aceste modificari doar dacă sunt corecte”, declară Costin Raiciu.

Foto: profit.ro

La nivel conceptual, sistemul este foarte simplu. Implementarea sa este partea dificilă. “Implementarea este foarte anevoioasă, pentru că verificarea corectitudinii trebuie făcută in milisecunde (astăzi dureaza minute, sau chiar ore) și sistemul trebuie integrat in rețeaua actuală, fără a necesita schimbări masive de echipament. Greul proiectului urmărește să rezolve aceste probleme”, sintetizează Costin Raiciu.

Proiectul durează cinci ani, din 1 ianuarie 2018. Pentru ediția din acest an a programului Starting Grants au fost depuse 3.085 de proiecte, dintre care au fost selectate 406. Cele peste 400 de proiecte alese, propuse de cercetători debutanți din 23 de țări (48 de naționalități),  beneficiază de fonduri totale de 605 milioane de euro – până la 1,5 milioane euro de proiect.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share