Cristi Puiu, singurul artist român selectat în cadrul Paris Photo 2018

Foto: Thomas Leibreich / FDC

Seria de fotografii Sieranevada, semnată de regizorul Cristi Puiu, a fost selectată, la propunerea Galeriei Baril din Cluj, pentru secţiunea PRISMES în cadrul Paris Photo 2018, găzduită, săptămâna trecută, de Grand Palais din capitala Franței.

În secţiunea PRISMES sunt selectaţi doar 14 artişti care prezintă o expoziţie personală, iar secţiunea este găzduită în Salon d’Honneur al Grand Palais. Cristi Puiu a fost singurul artist român selectat anul acesta. “În ianuarie 2016, Sieranevada se află în post-producţie. Tot atunci am pornit în căutarea unei imagini pentru afiş. Am traversat Bucureştiul de la est la vest, sperând să găsesc în inima cvartalelor de blocuri construite în anii ’80 imaginea susceptibilă de a spune ceva despre mine şi despre filmul la care încă lucram. Astfel, pornind de la cimitirul Mărcuţa, trecând pe acasă şi traversând centrul către Lacul Morii, am adunat peste 9.000 de fotografii. Dintre acestea, una a devenit afişul filmului Sieranevada”, mărturiseşte Cristi Puiu.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Expoziţia Paris Photo şi standul care găzduia lucrările lui Cristi Puiu au fost vizitate de ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu. “Paris Photo e cel mai important salon de fotografie din lume. Şi se întâmplă foarte rar ca o galerie românească să fie invitată să expună. Galeria Baril, condusă de Sorin Neamţu şi Tiberiu Adelmann, prezintă o serie de fotografii realizate de cunoscutul cineast Cristi Puiu, Margine de oraş, decor de iarnă, imagini parcă în alb-negru, lumină cenuşie, minimalism – e universul ultimului sau film, Sieranevada (un film care a avut critici foarte bune în Franţa). M-am bucurat să îi întâlnesc pe cei doi curatori şi să îl revăd după multă vreme pe Cristi Puiu, cel care a deschis întrucâtva apetitul festivalului de la Cannes pentru cinema-ul românesc, graţie filmului Marfa şi Banii, un excelent road movie minimalist, după cum îl descria presa franceză acum 18 ani”, a scris Luca Niculescu pe Facebook.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share