Nu am înțeles niciodată de ce se spune că programatorii ar fi greu de înțeles și „altfel”, dar poate asta are legătură cu faptul că dintotdeauna am găsit că introvertiții ascund o lume mai mare înăuntru decât arătăm noi, extrovertiții, în afară. Cei care mă cunosc m-au auzit de multe ori spunând că programatorii sunt a new breed of artists. De asta ador să lucrez cu ei: pentru un artist, pasiunea este combustibilul!
Roxana Epure
Director general @ CIEL România
Pasiunea este energie, are efect de suplimente de vitamine și nimic nu poate grăbi un proces așa cum o face ea. Mai mult, teorii noi susțin că nu numai raționamentele controlate definesc inteligența, ci și pasiunea, setarea mentală și… determinarea. Și, statistic vorbind, toți oamenii pe care i-aș putea clasifica drept inteligenți sunt pasionați, unii maniac, de câte ceva.
Pasiunile te descriu colorat, te scot din template-ul obișnuit și te onorează cu respectabilul ecuson al unicității. Lumea este plină de template-uri. Când recrutez, aud oameni spunând că pasiunea lor este munca, iar ea nu le permite să mai ocupe de altceva. Pentru mine, decizia e luată pe loc: aș putea să lucrez OK cu tine, dar niciodată nu o să ador să lucrăm împreună. Și lumea este plină de OK. Are nevoie de mai mult, de extraordinar, iar eu am nevoie să știu că pot să ador să lucrez cu ține, ca să îți pot scrie DA pe CV.
Da, ce știi și ce ai experimentat este esențial, certificările pot fi importante. Dar dacă nici nu observi situațiile în care poți aplica teoria, cu ce te ajută? Am lucrat și lucrez cu oameni pasionați. Cum e? Da, este provocator, ies scântei periculoase. Oamenii pasionați au crezuri – de cele mai multe ori – diferite, și este greu să le gestionezi într-o singură echipă. Sunt greu de pus împreună atunci când sunt în antiteză. Experiența mi-a arătat însă că este cea mai bună alegere pentru mine: cu oameni pasionați am început, am continuat, am îmbunătățit și… am evoluat. Și tot cu oameni pasionați, în 2017, inovez.