E simplu: stăm pe canapea, în fotoliu, pe scaun, accesăm un site, citim un review-două, dăm click pe “adaugă în coș” și achiziția e gata. Dar este, oare, atât de sănătos să facem asta și în cazul suplimentelor alimentare, produselor dermatocosmetice, sau chiar în cazul medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală?

Ana Pârvulescu
Contributor
Sigur, pentru a putea comercializa online medicamente fără prescripție medicală (OTC), este nevoie de aprobare de la Ministerul Sănătății, pentru farmacia/ drogheria virtuală. “Vânzarea și eliberarea, prin intermediul serviciilor societății informaționale, a medicamentelor care se acordă fără prescripție medicală, sunt permise numai în cazul farmaciilor comunitare și drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi (Legea farmaciei), în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății”.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Mai mult decât atât, acestea trebuie să afișeze pe site anumite informații, în mod obligatoriu: datele de contact ale Ministerului Sănătății, un link spre site-ul Ministerului Sănătății și logo-ul comun european, pentru eliberarea online a medicamentelor, care arată precum cel din imaginea de mai jos:

Prin accesarea logo-ului, putem verifica lista farmaciilor online autorizate în țările membre UE, pentru a nu fi în pericol de a achiziționa medicamente contrafăcute, care pot fi ineficiente sau chiar periculoase.
Deși farmacia online trebuie să se supună anumitor reguli pentru a funcționa (existența a minimum zece metri pătrați, dedicați activităților specifice farmaciei/drogheriei online, numirea unui farmacist responsabil, cu certificat de liberă practică avizat, care este “prezent” pe tot parcursul programului farmaciei, asigurarea transportului medicamentelor OTC, în condițiile prevăzute de lege etc.), normele legislative sunt încă în discuții și în curs de completare.
După cum bine știm, încrederea este cu precădere acordată vecinilor, rudelor, lui <Dr. Google>, și este relativ scăzută în specialiști – uneori, pe bună dreptate, de cele mai multe ori, nu.
În altă ordine de idei, în farmaciile comunitare, găsim un farmacist sau un asistent farmacist care, fie din anii de școală, fie din experiență, are cunoștințe ce sunt puse în slujba binelui pacientului, în mod gratuit. Consilierea pacientului este gratuită, în România, iar noi suntem diferiți. Pe baza anamnezei, pe baza întrebărilor adresate în farmacie, primim un tratament adecvat nevoilor noastre. După cum bine știm, încrederea este cu precădere acordată vecinilor, rudelor, lui “Dr. Google”, și este relativ scăzută în specialiști – uneori, pe bună dreptate, de cele mai multe ori, nu.
Așadar, poate fi justificată achiziționarea online a produselor din farmacii cu care am avut deja o experiență proprie pozitivă, dar niciodată nu e de neglijat sfatul specialistului în domeniul sănătății. În ceea ce privește moralitatea actului achiziției online, rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi să stabilim respectul acordat muncii și empatiei farmacistului sau asistentului farmacist, desigur, pe baza experiențelor de viață acumulate.