Banner

Florin Godean (Adecco): Salarii mai mari, beneficii mai multe, candidați buni mai puțini, în 2017

În 2017, va creşte numărul salariaţilor din retail, logistică şi din mediul bancar, dar angajatorii vor avea probleme în găsirea candidaţilor potriviţi, declară Florin Godean, Country Manager Adecco România, într-un interviu acordat Mediafax.

Managerul Adecco România se așteaptă la o creştere mai accentuată a salariilor, dar şi a numărului de beneficii pe care le oferă companiile. Florin Godean estimează că, datorită cererii externe, angajatorii din sectoare precum automotive, IT, telecom, electronice (manufactură) şi back office & suport vor avea nevoie de mai mult personal. „Cererea internă în creştere va stimula angajările din retail, logistică şi, ca evoluţie recentă, din banking (entry level). Cu menţiunea că, în acest ultim domeniu, salariile oferite sunt destul de scăzute şi nu au tendinţa de creştere rapidă din alte domenii”, afirmă Florin Godean.

În opinia acestuia, există trei cauze importante ce pot duce la o criză accentuată a forței de muncă: migraţia, problema demografică şi educaţia. Acestea sunt corelate cu veniturile pe care le-ar putea avea un angajat în România. Natalitatea scăzută este cauzată şi de salariile mici, migraţia este cauzată în special de aceleaşi salarii mici, iar educaţia este o victimă colaterală a subdezvoltării. „Anul acesta au început să apară proiecte care rezolvă, pe termen scurt, anumite probleme – stimularea relocării, de exemplu. Pe termen lung, însă, trebuie să rezolvăm cele trei mari probleme. Vedem eforturi ale firmelor de a pune bazele unor clase sau şcoli de meserii, dar este nevoie de mai mult – de a avea zeci de mii de tineri pregătiţi pentru ce se cere pe piaţa forţei de muncă, nu <îndopaţi> cu noţiuni teoretice. Măsurile de creştere a natalităţii sunt bune, dar ele trebuie păstrate pe termen lung”, este convins Florin Godean.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share