Ioan Holender s-a întors la “școală”

Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) a găzduit, săptămâna trecută, un eveniment de suflet: o întâlnire a studenţilor şi cadrelor didactice cu Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, timişorean la origine şi fost student al Politehnicii.

Ioan Holender a fost student al Facultăţii de Mecanică din cadrul UPT, iar pe atunci își dorea să devină inginer. Soarta avea să decidă altfel. Au urmat evenimentele din 1956, revolta studenţească, iar tânărul Holender, care luase cuvântul la o întrunire din cantina Politehnicii, a fost exmatriculat, fără posibilitatea de a se reînscrie în vreo facultate din România.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

A urmat episodul Austria, unde a început de la munca de jos, desenator tehnic, figurant la operă şi cântăreţ, dar fără mari perspective de carieră, până când i s-a sugerat că este “prea deştept” pentru a rămâne la acest stadiu. A început să facă impresariat artistic, iar apoi a ajuns director al Operei de Stat din Viena, poziţie în care a stat timp de 19 ani şi care i-a adus celebritatea. Din acea funcţie a promovat România, a adus solişti şi instrumentişti pe care i-a angajat la Viena. Perioada următoare l-a purtat pe aproape toate meridianele lumii, mai ales din postura de consultant al mai multor instituţii de cultură, printre care Metropolitan Opera House din New York sau Opera din Tokyo.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share