După ce am terminat facultatea și am intrat în banking, timp de aproape zece ani, am avut ocazia să lucrez cu un manager care era un mic Stalin. Dacă aveai opinii diferite sau comentai hotărârile Balaurului, căci așa îi spuneam eu și colegii mei pe la colțuri, aveai toate șansele să fii dat afară sau, în cel mai fericit caz, sancționat.
Ovidiu Halunga
Manager sucursală @ Garanti Bank
Când secretara te anunța că ești chemat la domnul director în birou, îți cam înghețau degetele pe clanță. Dacă Balaurul avea vreun interes în acordarea unui credit și tu crâcneai, încercând să argumentezi că firma respectivă nu poate beneficia de un împrumut, inevitabil auzeai celebra replică: „dacă pleacă clientul, pleacă și inspectorul”. Adică „dacă nu-mi execuți ordinul, ești pus pe drumuri”.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Timp de trei zile, eram chemat din oră în oră la el în birou și presat să propun acordarea unui credit unei societăți comerciale, al cărei administrator este acum printre cei mai căutați români. După trei nopți de nesomn și nenumărate vizite în cabinetul Balaurului, am reușit să mă mențin pe poziție și să nu acord acel credit, iar următorii doi ani, timp în care a mai fost șeful meu, au fost cam dificili.
Anul acesta, pe 5 martie, se împlinesc 65 de ani de la moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, omul care a ordonat moartea a peste 20 de milioane de oameni. Născut în 1878, în familia unui cizmar georgian, după moartea lui V. I. Lenin, în 1922, Stalin a devenit secretar general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică. Și-a consolidat pe deplin autoritatea în timpul Marii Epurări (1937-1938), cu o medie de 1.000 de execuții pe zi.
În prima parte a războiului, confruntat cu pierderi mari de teritorii, trupe și resurse, pe 28 iulie 1942, Stalin promulga celebrul și controversatul Ordin nr. 227, cunoscut și ca ordinul „Ни шагу назад! Nici un pas înapoi!”. Acest ordin ilustrează lipsă de scrupule cu care Tătucul Stalin încerca să crească hotărârea în luptă a militarilor Armatei Roșii. Conform acestui ordin, cine se retrăgea din calea inamicului, fără dispoziția superiorului, avea două opțiuni: era împușcat de colegi în unitățile barieră, care aveau misiunea de a deschide focul asupra soldaților care se retrăgeau fără ordin, sau era deferit tribunalului militar, care fie te condamna la moarte sau te trimitea într-o companie disciplinară, unde primeai cele mai periculoase misiuni.
Dacă erai luat prizonier, familia ta era expediată în Siberia, într-un lagăr de concentrare. Cu acest ordin, Stalin a reușit să schimbe soarta războiului și la 9 mai 1945 să sărbătorească victoria asupra lui Hitler. Și Balaurul, dincolo de câteva dosare pe la DNA, a reușit o creștere apreciabilă a cotei de piață.
Spiritul acestui Ordin nr. 227, „Nici un pas inapoi”, cred că mai bântuie mintea multor manageri și dă temeri angajaților. Dacă renunți la un job fără un plan B, sau ești executat, ai de suferit și tu și familia ta, chiar dacă nu mai este trimisă în Siberia.