Spectacole de Matei Vișniec, prezentate la Teatrul Marconi din Roma

O serie de șase spectacole de Matei Vișniec, în regia Alessiei Oteri, sunt prezentate, între 28 ianuarie și 6 februarie, de Compania Metis Teatro și Teatrul Marconi din Roma. Metis Teatro este a doua companie teatrală din Roma, după compania de teatru profesionist Eranos.

Matei Vișniec, dramaturg, poet și jurnalist român naturalizat francez, a studiat filosofia la Universitatea București și a devenit un membru activ al Generației optzeciștilor, care a lăsat o amprentă pregnantă asupra literaturii române. Crede cu tărie în rezistența culturală și în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Mai presus de toate, consideră că teatrul și poezia pot denunța manipularea prin “idei mari” și spălarea creierului prin ideologie.

Înainte de 1987, Matei Vișniec își făcuse un nume în România cu poezia sa clară, lucidă și amară. Din 1977, a scris teatru. Piesele sale au circulat mult în spațiul literar, dar punerea lor în scenă a fost interzisă. În septembrie 1987, a părăsit România pentru Franța, unde i s-a acordat azil politic. A început să scrie în franceză și să colaboreze cu Radio France Internationale. Piesele sale sunt puse în scenă în peste 20 de țări și sunt o prezență constantă la marile festivaluri europene.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share