Statuia eroului bucătar

Foto: Timur Saglambilek

Într-un război clasic, eroii sunt soldații. Acum, în vremuri de pandemie, cadrele medicale sunt principalii eroi.

Ovidiu Halunga

Contributor

Acum, când România este în război cu un inamic puternic, temutul virus Covid-19, situația seamănă izbitor de bine cu cea din 1916, când țara noastră a intrat în Primul Război Mondial. Atunci, armata română a fost trimisă în luptă neinstruită, cu armament insuficient și depășit moral, iar acum cadrele medicale sunt puse în linia întâi, să lupte cu coronavirusul fără măști de protecție și învelite în saci de gunoi.

Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”

Toamna anului 1916 a fost o catastrofă militară pentru România, iar din punct de vedere medical, lupta cu pandemia din primăvara anului 2020 pare că a început la fel de catastrofal. Și atunci, și acum, vorbim de eroi, de victime și șmecheri care au făcut sau vor face averi din nenorociri.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Când discutăm de un război real, pe lângă victimele din rândul militarilor, apar și decese ale medicilor și asistenților sanitari militari, bucătarilor care asigură hrana soldaților etc. La prima vedere, pare mult mai onorabil să-ți dai viața pentru țară cu arma în mână decât atunci când pică bomba peste tine când amesteci cu lingura în fasole.

Lumea este plină de statui ale soldaților care au căzut la datorie, pe ici-pe colo mai apare câte un monument ridicat în cinstea eroilor sanitari, dar, deși au murit cu miile, în conflictele armate din istoria omenirii, nu am văzut nici o statuie ridicată în memoria eroilor bucătari.

În pandemia de Covid-19, mulți dintre noi vom avea soarta bucătarilor din armatele care au participat la războaie: farmaciști, polițiști, pompieri, muncitori din salubritate, casieri din magazinele alimentare ori salariați din industria bancară.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share