Doi tineri din Târgu Mureș lansează astăzi Transylvanian Barista Academy (TBA), școala care vrea să ajute iubitorii de cafea să atingă excelența în domeniu, prin acumularea de noi cunoștințe teoretice și practice.
Absolvenți ai facultății „Petru Maior”, specializarea Științe Economice, István Zsigmond și Dorin Ogleja (foto) au lucrat aproape un deceniu în companii multinaționale. Înclinația către antreprenoriat și plăcerea pentru cafeaua de calitate au mers mână în mână în viața lor. Așa a luat naștere, în urmă cu patru ani, la Târgu Mureș, Office Caffe, un brand prin care și-au propus să creeze posibilitatea ca oamenii care lucrează full time la birou să aibă acces la cea mai bună experiență a cafelei. Tot ei au lansat și primul Coffee Bike din Târgu Mureș. Bicicleta a luat parte la proiecte sociale, ca Breakfast for bikers, proiect unic în țară, dar a bucurat și simțurile studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie din oraș și ale celor care au întâlnit bicicleta la celelalte evenimente la care a fost prezentă.
Noul lor proiect, Transylvanian Barista Academy, oferă cursuri de pregătire și specializare în meseria de barista, în special celor care sunt la început de drum în această meserie, managerilor de cafenea, dar și nespecialiștilor – persoane care vor să afle mai multe despre particularitățile cafelei și ale băuturilor diverse, pe bază de cafea. În plus, școala poate organiza prezentări și workshop-uri pentru companii. Dorin și István îl au alături pe Laurențiu Ștefan, dublu campion național barista, în 2013 și 2014. La training-urile TBA, susținute de acesta, cursanții vor obține elementele de bază cu modulul Barista Basic, vor deprinde tehnica desenelor în cafea, la training-ul de Latte Art, și vor învăța despre metodele alternative de preparare a cafelei și procesul de râșnire, în cursul intitulat Brewing & Grinding.
„Cel mai important tabiet al omului modern, cafeaua a devenit un partener în viața noastră de fiecare zi. TBA își propune să crească nivelul de înțelegere al consumatorilor și preparatorilor de cafea, prin împărtășirea noilor tehnici de preparare și degustare a cafelei. Dacă învățăm ce gust trebuie să aiba cafeaua, vom înțelege și dacă a fost preparată corect. Prin prepararea unei cafele bune și folosirea celor mai moderne tehnici și ustensile, bariștii contribuie la dezvoltarea acestui domeniu. Ca orice meserie ce se ocupă de prelucrarea unui produs care nu crește în România, meseria de barista necesită o înțelegere a termenilor de specialitate și practică zilnică. Există o diversitate excepțională de soiuri de cafea și metode de preparare, astfel că a apărut necesitatea unui loc dedicat acestui domeniu, un spațiu specializat în care informațiile sunt asimilate mai bine și oferă, sub îndrumarea noastră, siguranță și încredere celui care le folosește. Ceea ce este special în această meserie e faptul că pregătirea teoretică și practică se îmbină cu arta de a binedispune oamenii și de a le oferi doza de energie zilnică”, explică fondatorii și trainerul academiei.
Deschiderea școlii, programată astăzi, va fi urmată de două sesiuni de cursuri de barista, susținute de Laurențiu Ștefan, în 14-15 și 16-17 februarie. Participanții vor afla cum pot să facă performanță în meseria lor, să-și fidelizeze clienții și să aibă parteneri de business mulțumiți. Spațiul TBA este gândit special pentru a dezvolta programe educative, care să stimuleze imaginația și creativitatea bariștilor, a personalului calificat din industria horeca, pentru a crește standardul de calitate al meseriei și al produselor pe bază de cafea. Înscrierile la cursuri sunt așteptate la adresa office@officecaffe.ro.
Ce înseamnă meseria de barista?
„Barista este atât o meserie, cât și o artă. Un adevărat barista începe prin a cunoaște meseria, experimentează toate cotloanele ei, iar apoi o duce la nivel de artă jonglând cu gusturile și aromele din boabele prăjite. Un barista adevărat trebuie să aibă cunoștințe vaste – de la planta de cafea, până la prăjirea bobului. Barista este cel ce desăvârșește drumul pe care îl parcurge bobul de cafea de la plantație până la consumatorul ceștii de cafea. Această meserie necesită o învățare permanentă, deoarece procesele tehnologice dezvoltă mereu metode noi de preparare a cafelei, iar fluxul de informații care apare zilnic este foarte mare”, declară Laurențiu Ștefan.
Cine este Laurențiu Ștefan?
Cu peste zece ani de experiență în domeniul cafelei, este trainer și consultant de business pentru cafenele și prăjitorii de cafea. Are în portofoliu peste 600 de training-uri, din 2012 încoace. Lucrează cu începători și specialiști din industria sa, dar face cursuri și cu persoanele care doresc să afle mai multe informații despre lumea cafelei. Laurențiu Ștefan a reprezentat România la campionatele mondiale de barista din Melbourne (Australia), în 2013, și Rimini (Italia), în 2014, a obținut locul 7 la competiția Angel in Us Barista, în 2014, la Seul (Coreea de Sud), a participat la Milano Latte Art Challenge, în Italia, în 2015. De-a lungul anilor, a organizat peste 20 de competiții regionale de barista și trei campionate naționale în cadrul SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) România.