10 “tips & tricks“ pentru lucrul de acasă, după 5 ani de experimente

Când nu sunt la clienți, pentru întâlniri de business development, traininguri sau coaching, lucrez de acasă. Fac asta de aproape cinci ani și am sumarizat mai jos zece lucruri care au funcționat foarte bine pentru mine. Unele dintre idei poate vi se vor părea extreme, altele poate vă vor inspira.

Adela Iepure

Organisational Development Consultant; Profesional Certified Coach; Trainer & Facilitator

  • Mi-am amenajat o zonă pe care o asociez cu munca: un fotoliu și o măsuță pe care îmi țin laptopul, telefonul și ce mai am nevoie. După o perioadă de “rodaj”, când mă așez acolo intru rapid în “work mode”.
  • După foarte multe momente în care am fost distrasă de notificările de la mail, WhatsApp, Facebook și LinkedIn, și mi-am pierdut atenția de la ceea ce făceam, am decis să folosesc telefonul doar pe modul silențios. Da, doar în situații foarte speciale (ex. aștept un curier cu materialele pentru trainingul de mâine), dezactivez modul silențios. Aleg când să verific notificările și să răspund la ele.
  • Îmi trec lucrurile de făcut în calendar, alocând timpul potrivit pentru fiecare. Am de construit o ofertă, trec o oră în agenda. Am de răspuns la cinci mailuri importante, le trec în agendă ca timp estimat. Am de vorbit cu un client, trec asta în agendă. Pe măsură ce fac ceea ce aveam de făcut, șterg din agendă. Ce nu reușesc să fac (se mai întâmplă!), redistribui pe a doua zi sau când e posibil. Soluția asta a funcționat pentru mine pentru a nu mă păcăli că pot face mai mult decât este realist în timpul unei zile.
  • Răspund doar la telefoanele importante. Au prioritate pentru mine clienții și copilul meu. În rest, aleg când și dacă răspund la telefon. Dacă lucrez la ceva important, nu mă întrerup doar pentru că mă sună cineva. Sun înapoi când am terminat ce aveam de făcut. Pare nepoliticos, dar mie mi-a adus eficiență.
  • Nu deschid niciodată televizorul când lucrez! Ei, hai că exagerez, îl deschid foarte rar, doar când joacă Simona Halep câte o finală, dar atât. 😊
  • Am grijă să îmi iau pauză de masă și să stau la masă. Uneori îmi iese pe la 2 sau 3 după-amiază, dar am grijă să nu mănânc în timp ce fac altceva, deși a fost și este încă foarte tentant. De asemenea, am grijă să îmi iau pauze mici în care să mă mișc (după două hernii de disc, achiziționate în corporație, sunt mai atentă la corpul meu și la semnalele pe care mi le dă!). În pauze, mai strecor chestii casnice (bag o mășină de rufe sau vase la spălat, dau cu un aspirator, gătesc ceva, fac cumpărături în apropiere). Asta mă ajută să îmi deconectez mintea și să o trec din “focused mode” în “default mode”, dar am grijă să revin destul de rapid la ceea ce făceam.
  • Chiar dacă lucrez de acasă, prefer să păstrez o oarecare rutină: cam aceeași oră de somn, aceeași oră de trezire, aceeași oră la care încep să muncesc, cam aceeași oră la care decid să închid laptopul și să termin munca.
  • Dacă am o zi mai dificilă și am nevoie să lucrez mai mult, 12 sau chiar 14 ore (da, în freelancing se întâmplă des!), îmi permit să dorm 30 minute la prânz, pentru a rezistă la “tura a doua”, altfel nu sunt productivă și sarcinile îmi iau mai mult. E o soluție învățată de la Daniel Pink: “nappuccino”, beau o cafea înainte de somn, dorm 30 minute pe ceas (îmi pun temporizatorul de la telefon) și apoi din nou la muncă, cu energie proaspătă.
  • Nu mă păcălesc singură: mă “trag de urechi” când observ că amân, sunt ineficientă sau cu atenția distrasă. Îmi gestionez dialogul interior astfel încât să îmi găsesc motivația să fac și chestiile care în mod normal nu îmi fac prea multă plăcere.
  • Îmi aloc ore în agenda pentru studiu individual, pe care îl consider tot muncă. Învățarea mă ajută să progresez în profesia mea, așa că am grijă să să o prioritizez ca pe orice altă sarcină. Sunt și perioade mai aglomerate, când asta nu prea îmi iese. 🙁

Aveți grijă de voi și de business-urile pe care le deserviți și keep up the good work… from home! 

Aștept cu nerăbdare să aud “tips and tricks” care au funcționat bine pentru voi!

Articolul anterior

Ghid de supraviețuire după coronacriză: tăiem bugetele sau regândim strategia?

Articolul următor

Ford închide fabrica din Craiova. 6.000 de angajați, trimiși în şomaj tehnic

Articole din aceeași categorie
Total
2
Share
Close