“Aș fi vrut să știu pe la 25 de ani, când am fost pentru prima dată manager, ce știu acum”, spun cei cu multă experiență de conducere. Dacă te afli în poziția de manager și îți dorești să evoluezi ca lider, felul în care îți faci treaba ca un profesionist își va pune amprenta pe viitorul tău și pe felul în care te maturizezi. Iată patru conversații-cheie care fac diferența.
Viorel Panaite
Managing Partner @ Human Invest
Conversațiile despre scop
Faptul că îți faci timp să-i asculți pe cei din jur, că le cunoști interesele, aspirațiile, ambițiile, calitățile, valorile, este de foarte mare ajutor atunci când cauți să obții angajament și implicare pentru atingerea rezultatelor pe care le vrei de la echipa ta. Conversațiile despre scop au rolul de a-i ajuta pe ceilalți să-și adune energia și să și-o îndrepte către scopul urmărit, iar asta se face deprinzând procesul de a alinia calitățile, valorile și scopul celuilalt, cu rezultatele așteptate de la acesta. În plus, exersând o structură corectă a conversațiilor de monitorizare, poți obține impactul pozitiv pe care îl urmărești și să menții ritmul, pe măsură ce îți sprijini colegii să se încarce cu energie. Cu cât tu îți definești mai bine valorile-cheie și scopul personal, cu atât mai ușor vei putea conduce discuții practice și utile despre scop, obiective și rezultate, cu membrii echipei tale, care să aducă energie proaspătă celor din jur.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Conversațiile pentru recunoașterea progreselor
Urmărindu-i pe cei cu care interacționez, am observat că aceia care își mențin vii convingerile constructive despre rolul lor sunt și cei care au disponibilitate și voința să fie tot mai buni lideri prin felul în care folosesc conversațiile de recunoaștere a progreselor. Fie că sunt în ședințe, workshop-uri, întâlniri individuale, fie că sunt conversații spontane în birou sau în viața personală, acești manageri și-au însușit cu ușurință un mod în care pun în evidență progresele, au învățat pe “ce” și “cum” să pună accentul pentru a crește sentimentele de autonomie și încredere în sine a celor cu care lucrează. Recunoașterea progreselor creează resurse suplimentare pentru toți aflați la “aceeași masă”, inclusiv pentru managerii înșiși.
Conversațiile de redirecționare
De multe ori, chiar și cei mai buni dintr-o echipă deraiază de pe drumul lor – este în natura umană. Rolul tău ca manager este să le spui încă de la început că se pot baza pe tine pentru a-i redirecționa și că intențiile pe care le ai sunt de a-i susține, de a-i proteja de la o risipă inutilă de resurse în direcții irelevante. Competențele de redirecționare îți vor aduce multă credibilitate și vei fi perceput că un manager matur, cu adevărat preocupat de interesele și evoluția celor pe care îi conduci. Dezvoltă-ți aceste competențe, aliniază-le onest la una dintre valorile tale constructive și vei simți în timp cum ți se va simplifica viața.
Conversațiile de sumarizare
Spune-le oamenilor ce ai învățat de la ei, fă-le recomandări despre cum să facă diferit lucruri similare în viitor, creează ocazii în care să-i încurajezi să reflecteze și să-și dezvolte creativitatea, arată-le ceea ce au făcut bine – conversațiile de sumarizare întăresc astfel relația de încredere și cresc impactul pozitiv al leadership-ului tău în cadrul echipei. Conversațiile de sumarizare, conversațiile de “debriefing” te ajută să-ți crești calitatea vieții, te învață să fructifici la maxim rezultatele pe care le ai și să celebrezi fără exaltare efortul pe care oamenii l-au depus.
Cele patru conversații-cheie de mai sus sunt tratate pe larg în cartea de succes “The New One Minute Manager” (autor Ken Blanchard) și stau la baza programului First-time Manager, un workshop special conceput pentru persoanele aflate pentru prima oară într-o poziție de conducere, disponibil și în România. Mai multe detalii despre program găsiți aici.