O româncă de 27 de ani, Ambasador al Ingineriei din Marea Britanie

Foto: EDA

Doctorand la Universitatea Kent, Iulia Motoc programează roboți humanoizi și promovează ingineria în școlile britanice. În ultimele două luni, și-a adăugat în “palmares” tot atâtea titluri importante: cel de Ambasador al Ingineriei din Marea Britanie, acordat de Regina Elisabeta a II-a, și de Ambasador al Anului în Inginerie, primit la British Engineering Excellence Awards.

La 27 de ani, Iulia Motoc este doctorand al Universității din Kent, unde studiază robotica, și este pasionată de roboții humanoizi, cărora încearcă să le “imprime” un comportament cât mai apropiat de cel uman. “Îi învăț să-și miște brațele și picioarele la fel ca un om. Îi învăț cum să apuce obiectele, cum să le mute dintr-un loc în altul. Roboții humanoizi pot fi folosiți pe post de recepționeri, se pot ocupa de lucruri importante. Robotul poate întâmpina clienții sau poate asista un profesor. Poate să facă prezența în clasă, să se asigure că elevii lucrează într-un anumit fel. Poate fi folosit și în casă, pe post de companion. Poate fi folosit așa cum este Alexa, doar că acesta este fix, stă într-un loc. Astfel, dacă ești acasă și nu îți mai amintești dacă ai oprit aragazul, poți suna robotul, care verifică asta”, spune Iulia Motoc, într-un interviu pentru Ziarul Românesc.

De curând, Iulia Motoc a fost inclusă în rețeaua de Ambasadori Mondiali ai Ingineriei, după de a concurat împotriva a patru companii. Queen Elizabeth Prize Global Engineering Ambassadors Network este o rețea internațională de tineri ingineri, atât din instituții de afaceri, cât și din cele academice. Sarcina lor este de a promova ingineria în rândul profesorilor, dar și al părinților, elevilor, politicienilor și jurnaliștilor.

Ingineria trebuie promovată pentru că, la fel cum cititul și scrisul au devenit abilități, programarea va fi esențială în viitor. Dacă nu vom avea mai mulți ingineri, nu vom avea persoane care să creeze programe și obiecte, în schimb vom avea o populație mare de consumatori care nu vor avea ce consuma.

Iulia Motoc

Ambasador al Ingineriei din Marea Britanie

Anul trecut, Iulia Motoc a fost invitată să viziteze o școală primară din Kent, unde le-a vorbit copiilor despre robotică. După ce a petrecut o zi la școală și a lucrat împreună cu elevii, și-a dat seama că dorește să le ofere mai multor copii ocazia de a afla ce înseamnă, de fapt, ingineria. În ultimul an, a fost implicată în mai mult de 30 de activități – a fost în juriul primei Ligi Lego, a fost prezentă la Târgul Big Bang și a sprijinit mai multe școli care au participat la competiții de inginerie.

Foto: Eureka Magazine

“Copiii nu prea aleg să studieze ingineria. Se gândesc că un inginer trebuie să fie pe teren, cu cască pe cap. Sau să fie electrician care schimbă becuri. De aceea, există un deficit de ingineri la nivel internațional, iar în următorii ani vor apărea multe posturi și nu există persoane care să le ocupe. Ingineria trebuie promovată în rândul profesorilor, dar și al părinților, pentru ca ei să-i îndrume pe copii către această meserie. România stă mai bine la acest capitol decât Regatul Unit, sunt mai multe persoane care vor să studieze ingineria, dar nu cred că suntem cu mult deasupra britanicilor. Țările cu cei mai mulți ingineri sunt Japonia și SUA”, afirmă Iulia Motoc, în interviul pentru Ziarul Românesc.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

 

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share