Alianța pentru Educație Remedială (AER) lansează primul program destinat pregătirii profesorilor care își doresc să învețe și să folosească la clasă instrumente ale educației digitale.
Programul este disponibil gratuit tuturor profesorilor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, inclusiv directorilor și personalului nedidactic. Prima sesiune de pregătire a debutat, săptămâna trecută, la Tulcea, în prezența a 200 de profesori de la toate școlile din județ. Alianța pentru Educație Remedială, organizatoarea „Academiei Profesorului Digital”, este o inițiativă non-profit a patru entități ce acționează în mediul educațional: Brio, Kinderpedia, Magic School și Livresq.
Coordonat de profesorul Marcel Bartic, programul își propune să ofere cadrelor didactice toate elementele definitorii ale unei școli digitale, prin sesiuni de formare ce vizează modul de organizare a predării digitale și cum se folosesc instrumentele digitale, gestiunea clasei, a feedback-ului pentru elevi și pentru părinți, cum se creează lecțiile digitale, dar și elemente de evaluare și testare standardizată. Participarea este gratuită și este necesară doar completarea formularului disponibil aici. Înscrierea se poate face fie individual, de fiecare profesor în parte, fie instituțional, pentru una sau mai multe instituții de învățământ din același județ.
Programul include o serie de patru cursuri de formare. Primul este organizat față în față, iar restul online, pe parcursul a două săptămâni, timp în care participanții se pot familiariza cu platforme educaționale de ultimă generație. Echipa de traineri este formată din specialiști cu experiență în educație digitală și în pregătirea cadrelor didactice.
„Academia Profesorului Digital răspunde unor nevoi imperative de formare în rândul cadrelor didactice. Este declicul care produce schimbarea în actul educațional și trecerea spre paradigma unui învățământ modern, bazat pe valori autentice și instrumente digitale concrete. Cursul facilitează nu doar utilizarea unor platforme, ci și a unei viziuni ancorate în eficiența și onestitatea progresului academic al copiilor.
Elementele de profil ale programului circumscriu abilitățile și competențele unor profesori orientați spre progresul academic al elevilor lor, evaluarea lor realistă și conectarea la o înțelegere profundă a noțiunilor studiate. Educația digitală nu înseamnă doar folosirea tehnologiei la clasă. Înseamnă motivație, precizie, predictibilitate și redefinește granițele spațiului și timpului în care are loc învățarea”, explică Marcel Bartic, profesor coordonator al „Academiei Profesorului Digital”.
Proiectul se derulează în parteneriat cu inspectoratele școlare și casele corpului didactic și va recunoaște cunoștințele și competențele dobândite în cadrul formării profesionale. Profesorii se pot înscrie aici.