Academy+Plus: Peste 80 la sută dintre cursanții școlii gratuite de programare lucrează în IT

Din 2014, când a fost inaugurată școala Academy+Plus, în parteneriat cu École 42 din Paris, au fost acceptați în program 550 de cursanți pasionați de informatică. Pentru anul școlar 2018-2019 sunt disponibile 500 de locuri la sediul din București.

La un an de la deschiderea programului în București, dintre cei 143 de cursanți care au intrat într-o linie de formare de 6-9 luni, cu specializare pe tehnologia Java, 50 au fost incluși în programe de mentorat organizate în colaborare cu companii de top. În total, au fost 15 mentori, specialiști IT, aflați în etape diferite ale carierei lor, fie mid-level, fie seniori, sau chiar specialiști din top management.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cei 50 de cursanți au obținut deja un loc de muncă. Există însă și o categorie de cursanți care au renunțat la program deoarece au obținut un job înainte de finalizarea cursurilor. Unii au fost ofertați la o lună de la începutul formării, iar alții au ajuns în companii de top cu doar trei luni de formare. În trei luni, un cursant la Academy+Plus studiază limbajul de programare C și algoritmi. Având în vedere viteza de absorbție a pieței, organizatorii au decis să crească numărul de locuri și să deschidă programul către un număr mai mare de companii, prin lansarea unui program de membri. În plus, cursanții trebuie să depună o garanție prin care se angajează că vor îndeplini obiectivele de învățare ale școlii.

“Școala este finanțată prin sponsorizări provenite din mediul privat, care acoperă costurile de formare a cursanților care beneficiază de formare gratuită. Există două modalități prin care companiile pot veni în sprijinul celor admiși în program. Pe de o parte, să susțină formarea unui număr de cursanți, iar pe de altă parte să aibă răbdare. Pe o piață a muncii cu deficit de personal specializat, ne confruntăm cu o situație deloc benefică industriei, când companiile sunt uneori nevoite să recruteze cursanți înainte de absolvire. Chiar dacă, pe moment, pare că angajatorii și-au atins obiectivele de recrutare, în cele mai multe cazuri, reușesc doar să le atingă din punct de vedere numeric, deoarece vor continua să investească în formarea lor până când vor putea fi pregătiți să-și asume proiecte mai complexe”, spune Daniela Bușcan, director Academy+Plus București.

Școala de programare Academy+Plus a fost deschisă în 2014, în Cluj-Napoca, și anul trecut în București, și le oferă cursanților oportunitatea de a învăța programare într-un proces educațional bazat pe practică și adaptat la nevoile reale de pe piața muncii. Absolvenții sunt sprijiniți să-și găsească joburi în companii de top. Partenerii beneficiază de suport în selecția absolvenților care prezintă cele mai mari șanse să se integreze în organizație, din punct de vedere al nivelului tehnic și cultural. Pentru admiterea la școala din București, în anul școlar 2017-2018, s-au înscris peste 5.000 de candidați. 143 au devenit cursanți, iar circa 80 la sută dintre ei lucrează în companii din IT.

Profilul cursantului

Dintre cei 143 de cursanți acceptați în program, 21 la sută au fost elevi de liceu, cu vârste între 16-18 ani, 15 la sută au fost studenți în primii ani de facultate, cu vârste între 19-21 de ani, 19 la sută, studenți în ani terminali, între 22-24 de ani, iar 45 la sută au fost tineri peste 25 de ani, care și-au dorit o reconversie profesională.

Academy+Plus caută cursanți pasionați de informatică și alte ramuri tehnice, precum electronică, energetică, transporturi, cu vârste între 16 și 35 de ani, dar ușa este deschisă și persoanelor care își doresc o reconversie profesională și dispun de timpul necesar pentru absolvire. Perioada minimă de pregătire este de 6-9 luni, timp în care ajung la nivelul de specialist IT junior, pregătire suficientă pentru a putea fi angajați. În anul școlar 2017-2018, din totalul elevilor înscriși la sediul din București, finalizează cursurile, la finalul lunii iulie (2018), circa jumătate.

Motivele de abandon

În rândul liceenilor, principalele motive de abandon au fost pregătirea pentru Bac și faptul că unii dintre ei au fost descurajați de profesorii de la clasă să participe la programe educaționale alternative. Studenții cu vârste între 19-21 de ani au renunțat atunci când nu au reușit să-și organizeze eficient timpul, iar cei între 22-24 de ani au făcut dropout în momentul în care au primit oferte de job, chiar dacă nu aveau pregătirea necesară. Tinerii de peste 25 de ani, interesați de reconversie profesională în industria IT, nu au absolvit pentru că au primit oferte de joburi înainte de a finaliza cursurile școlii de programare, deși nu erau suficient pregătiți pentru a face față provocărilor de la locul de muncă.

Academy+Plus își susține absolvenții să se angajeze, imediat după finalizarea modulelor obligatorii, în companii partenere, precum Société Générale European Business Services și BNP Paribas Personal Finance Central Europe Technologies. Până în septembrie, candidații se pot înscrie pentru unul dintre cele 500 de locuri disponibile în anul școlar 2018-2019, la cursurile Academy+Plus București. Anul de studiu începe în 29 octombrie.

Articolul anterior

Afaceri "dulci" - cine face jocurile pe piața ciocolatei, în România

Articolul următor

Kovesi, delegată la Parchetul General pentru șase luni

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share