Ambasada SUA: Simona Voicescu este “cea mai curajoasă femeie din România”

Foto: US Embassy

Fondatoarea asociației Necuvinte este nominalizarea Ambasadei SUA la Bucureşti pentru Premiul “Femei Curajoase din întreaga lume” 2017.

În 2007, Departamentul de Stat al SUA a înfiinţat Premiul “Femei Curajoase din întreaga lume”, pentru a onora femeile care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social. În fiecare an, fiecare ambasadă poate nominaliza un candidat pentru acest premiu. Inspirată de hotărârea, compasiunea şi  curajul lor, Ambasada SUA la Bucureşti a premiat, alături de persoana nominalizată pentru Premiul “Femei Curajoase din întreaga lume”, patru alte românce curajoase.

 

Simona Voicescu

Când şi-a dat seama cât de puţine ONG-uri se ocupă de problema violenţei domestice, a ştiut că acela este domeniul asupra căruia trebuie să-şi concentreze eforturile. În 2013, a înfiinţat ONG-ul Asociaţia Necuvinte şi s-a expus imediat la posibile acte de răzbunare. A făcut faţă ameninţărilor telefonice şi e-mailurilor agresorilor, dar nu a dat înapoi. Deşi recunoaşte că la început i-a fost teamă, şi-a făcut curaj şi a perseverat. Şi a perseverat nu doar împotriva agresorilor, ci şi împotriva demnitarilor guvernamentali care, cel puţin la început, nu îi împărtăşeau gradul de îngrijorare sau atitudinea.

Necuvinte are acum trei angajaţi cu normă întreagă şi beneficiază de o “armată” devotată, de circa 50 de voluntari. Prin eforturile sale, Simona Voicescu a avut un rol cheie în consolidarea legislaţiei naţionale privind ordinele de restricţie şi în educarea publicului şi a instituţiilor de aplicare a legii cu privire la identificarea şi ajutarea victimelor violenţei domestice.

Alina Ţucă

În 1999, i s-a spus că nu există locuri pentru tinerele care doresc să se înscrie la Liceul Militar. Aşadar, a devenit membru al forţelor armate în 2004 şi a absolvit Academia Forţelor Terestre ca şefă de promoţie. Câţiva ani mai târziu, absolvea Masteratul în Resurse Umane, din nou ca şefă de promoţie. Căpitan Ţucă a fost în teatrele de operaţiuni de două ori, în Afganistan şi în R.D. Congo.

În Congo a început să se ocupe de problema dificilă a egalității de gen și a înfruntat direct o societate dominată în mod tradițional de bărbați. Prin eforturile, răbdarea și curajul pe care le-a demonstrat, trei sate din zona sa de responsabilitate au ales femei în fruntea comunităților. Astăzi, mulțumită curajului său şi datorită eforturilor sale, aceste femei și familiile lor au o viaţă mai bună.

Violeta Dascălu

În ultimii opt ani, a fost directoarea Şcolii Gimnaziale Ferdinand I din cartierul Obor din Bucureşti, care are peste 700 de elevi în clasele I-VIII, mulţi din medii defavorizate. În ciuda salariilor scăzute ale profesorilor, a sălilor mici de clasă, a puţinelor materiale de predare şi a lipsei unor programe de pregătire ale profesorilor, i-a impulsionat pe elevii săi şi pe profesori să se dezvolte în acest mediu, prin dezvoltarea de parteneriate şi prin inovație.

Colaborează cu universităţi, cu o academie de teatru, cu poliţia şi chiar cu Federaţia de Arte Marţiale. Elevii săi au cursuri gratuite de programare, de limbi străine, iar un ONG i-a îndrumat pe copii în crearea unei grădini de permacultură. Deşi peste o treime dintre elevi se califică pentru asistenţă socială, doar opt au abandonat şcoala în 2016, faţă de 50 în 2010. Şi deşi nouă alte şcoli au refuzat să accepte un copil cu dizabilităţi grave, Violeta Dascălu a primit fata în şcoala ei şi s-a asigurat că beneficiază de o educaţie adecvată.

Deşi aceste femei au experienţe diferite şi îşi desfăşoară activitatea în domenii diferite, le uneşte dorinţa de a înfrunta unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă România. Le suntem recunoscători pentru eforturile lor neîntrerupte şi suntem mândri să le onorăm aici.

Hans Klemm

Ambasadorul SUA în România

Sabina Fati

În calitate de reporter la Radio Europa Liberă, în perioada 1994-2002, a sprijinit construirea democraţiei în România, prin intermediul relatărilor care promovau transparenţa şi lupta împotriva corupţiei. A făcut acest lucru cu preţul propriei sale siguranţe – a fost atacată pe stradă, într-o perioadă în care vorbea despre lipsa transparenţei în instituţiile de securitate guvernamentale, a fost hărţuită, la fel ca şi familia şi vecinii săi.

Şi-a continuat cariera jurnalistică şi academică, și a comunicat despre politică, drepturile omului şi evoluţiile sociale şi economice din România şi Republica Moldova. Convinsă că românii şi moldovenii ştiu prea puţine despre vecinii lor şi că guvernele din era comunistă au ascuns istoria în mod intenţionat, Sabina Fati a călătorit pentru a scrie despre regimurile ale căror politici externe pot influenţa securitatea României şi a lumii. A mers singură prin deşertul Gobi, Asia Centrală, Iran, Azergaidjan, Georgia, Turcia, Ucraina, Rusia, Crimeea, Abhazia şi Bulgaria. A înfruntat puncte de control militar, interogatorii, acuzaţii de spionaj, o tentativă de viol, o tentativă de omor şi o lovitură de stat.

Letiţia Coriu

Frustrată de salariile mici ale colegilor săi şi de nevoia lor de a accepta mită pentru a-şi sumplimenta veniturile, Letiţia Coriu, medic anestezist în Bucureşti, a început să scrie pe Facebook şi a lansat o revoluţie. După ce a strâns 17.000 de urmăritori în doar câteva zile, a înfiinţat Alianţa Medicilor, care s-a opus propunerii guvernului de a legaliza ceea ce ei numeau “şpagă” şi a adus la lumină un sistem de sănătate subfinanţat, corupt şi prost administrat.

A înfiinţat apoi un ONG – Alianţa medicilor pentru modernizarea sistemului medical. A contestat cu succes compensaţiile neadecvate acordate medicilor de gardă, ceea ce a dus la plăţi mai mari pentru turele de noapte şi gărzi. Alianţa s-a alăturat apoi altor grupuri, pentru a forma o uniune care face acum eforturi să obţină condiţii mai bune de lucru în sistemul medical, salarii adecvate pentru tot personalul din sistemul de sănătate şi o reformă radicală a sistemului medical, fără compromisuri.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share