Ambasadoarea României în UE, în topul celor mai influente femei din Bruxelles

Potrivit publicației Politico, Luminița Odobescu este una dintre cele 20 de femei cu cea mai mare influență în instituțiile europene din capitala Belgiei.

“Luminița Odobescu este un diplomat de carieră, care are dificila misiune de a reprezenta o țară pe care mulți încă o asociază cu corupția la nivel înalt. Ambasadorul României pe lângă UE contribuie decisiv la eforturile țării sale de a avea o președinție rotativă reușită, în condițiile în care Brexit, Trump, Rusia și naționaliștii europeni perturbă scena diplomatică a UE. La Bruxelles, a îmbunătățit eforturile de comunicare ale reprezentanței românești și a deschis-o pentru evenimente. Dar adevărata provocare va veni la începutul anului viitor, când România va fi însărcinată să dirijeze Europa de pe stâncile Brexit și se va confrunta cu un mediu politic fracturat, care ar putea aduce mai multe provocări între capitalele naționale, Bruxelles și un Parlament European puternic fragmentat”, notează Politico.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Diplomat de carieră, Luminiţa-Teodora Odobescu este, din septembrie 2015, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană. Între noiembrie 2012 şi august 2015, a fost consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă, în cadrul Cancelariei Premierului. În decembrie 2014, i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador. A fost secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în februarie-noiembrie 2012, iar între 2008 şi 2012 a îndeplinit funcţia de director general al Departamentului UE din MAE.

Între 2002 şi 2007, a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE – Bruxelles, a gestionat capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE și a fost responsabilă de gestionarea relaţiilor comerciale dintre România şi UE şi a măsurilor de apărare comercială. După semnarea Tratatului de aderare, Luminiţa Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi și a participat la grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene.

Între 1999 şi 2002, a fost şef de serviciu în Departamentul de Comerţ Exterior. Între 1995 si 1999, a ocupat diverse poziţii în serviciul UE din acest departament, iar între 1992 şi 1995 a fost cercetător ştiinţific la Institutul Naţional “Virgil Madgearu”. A făcut parte din echipa primilor stagiari români la Comisia Europeană (Bruxelles) şi a fost stagiar la Organizaţia Mondială a Comerţului (Geneva). A absolvit un curs privind problematica UE la Colegiul Europei din Bruges (Belgia).

Din 2003, este doctor în relaţii economice internaţionale al Academiei de Studii Economice, Bucureşti. A absolvit, în 1992, Facultatea de Comerţ din cadrul ASE. Vorbeşte fluent engleza şi franceza şi la nivel mediu limba spaniolă. S-a născut la 3 mai 1969, la Reghin (Mureş).

Lista completă a celor mai influente 20 de femei din Bruxelles poate fi găsită aici.

Articolul anterior

Bogdan Lobonț își începe cariera de antrenor

Articolul următor

Rezidențiat 2018: Lista finală a candidaților înscriși pentru concursul din noiembrie

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share