Cel mai longeviv marinar român a împlinit 100 de ani

În ziua în care a împlinit 100 de ani, contraamiralul în retragere Mircea Caragea a primit, din partea Preşedintelui României, Ordinul “Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.

Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul marinar în viaţă, care a participat la primul marş de instrucţie al Navei-Şcoală “Mircea”, desfăşurat în 1939. S-a născut în 18 ianuarie 1919, în comuna Şelari, judeţul Dâmboviţa. A urmat cursurile Liceului Militar “D. Sturza” şi, pentru că iubea marea, în 1938 s-a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Navale “Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

După absolvire, prima funcţie pe care a îndeplinit-o a fost cea de Ofiţer cu Artileria la bordul Canonierei “E. Stihi”, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a participat la “Operaţiunea 60.000”, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română, pentru evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Crimeea. A îndeplinit numeroase funcţii la bordul navelor, a fost comandant al portului militar Hârşova (1944-1945) şi profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele.

În 1947, 28 de ani, tânărul ofiţer Mircea Caragea a fost trecut în rezervă de regimul comunist. După mai mulţi ani de încercări şi refuzuri, din 1952 a lucrat ca muncitor necalificat în construcţii, iar în 1955 a fost angajat grafician la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi la Muzeul Naţional al Satului “D. Gusti”, de unde a ieşit la pensie în 1982.

Articolul anterior

Brașov: Autoliv recrutează ingineri pentru Tech Center

Articolul următor

Un afacerist bulgar, acuzat de legături cu mafia din țara vecină, vrea să cumpere Telekom România

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share