Povestea românului “Pepe” Petrina, recrutorul preferat al lui Donald Trump

Foto: Peter Petrina / Facebook

Donald Trump este un susținător înfocat al înăspririi legilor pentru străinii care vor să lucreze în Statele Unite. Teoretic, doar. Practic, președintele SUA a preferat mereu să meargă pe mâna imigranților, atunci când a fost vorba despre afacerile sale. În hotelurile controlate de familia Trump lucrează sute de străini, iar mulți dintre ei sunt români. Nu este o întâmplare: “adoptat” de New York, clujeanul Peter Petrina, alias “Pepe”, se bucură de încrederea totală a lui Donald Trump.

Din 2010, aproape 300 de americani au făcut solicitări de angajare la Mar-a-Lago Club, resort-ul din Florida, pentru posturi de chelneri, bucătari şi menajere. Numai 17 au fost selectaţi, deoarece, cu puţine excepţii, posturile par a fi rezervate pentru sutele de muncitori străini temporari, din România şi alte ţări, scrie The New York Times. Tot din 2010, Donald Trump a obţinut peste 500 de vize pentru muncitori străini la Mar-a-Lago, arată datele Departamentului Muncii. Potrivit Reuters, companiile lui Trump au “importat” cel puțin 1.100 de muncitori străini, între 2000 și 2015.

Trump, clientul nr. 1

La începutul anului, numele lui Petre Petrina a apărut pe lista posibililor înlocuitori ai ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, alături de cel al soției miliardarului John Paulson, Jenny, și ea de origine română, una dintre cele mai bune prietene ale Primei Doamne, Melania Trump. Licențiat în Hospitality Management, la Cornell Hotel School, una dintre cele mai bune școli din lume, în management hotelier, și deținător al unui MBA de la Johnson School of Business de la Cornell, Peter Petrina trăiește în America de aproape trei decenii.

Și-a descoperit pasiunea pentru industria ospitalității și în special a cluburilor private de golf pe vremea când era în colegiu, după un internship la Wykagyl Country Club (New Rochelle, NY), urmat de un altul, la Mantoloking Yacht Club (Mantoloking, NJ). După absolvire, a fost Assistant Manager la Ansley Golf Club (Atlanta, GA), iar apoi Club Manager la Hop Meadow CC (Simsbury, CT). La 28 de ani, a devenit GM/COO la Dellwood Country Club (New City, NY). Potrivit Asociației Managerilor de Club din America, “Pepe” a fost cel mai tânăr manager de club din SUA. A condus apoi Cedar Hill Country Club (Livingston, NJ), înainte de a opta pentru o schimbare în carieră.

În 2001, a decis că este momentul să se lanseze pe cont propriu, așa că a fondat Petrina Group International, Inc. (PGI), care oferă soluții de personal pentru cluburile de golf din SUA. Mulți dintre clienții pe care i-a ajutat să găsească personal au legătură cu actualul președinte al SUA: Mar-a-Lago (singurul club privat de șase stele din lume), Trump International Golf Course, Trump National Jupiter ori Trump International Golf Scoția. Pe lângă clienții din SUA, Petrina a lucrat și cu companii din Scoția, Italia, Cape Verde și România, și a susținut seminarii și prezentări pe teme de strategii de îmbunătățire a nivelului serviciilor în industria ospitalieră.

Pierderi pe linie

Peter Petrina locuiește împreună cu soția sa în Ithaca, NY, și Palm Beach, FL. De-a lungul anilor, el a înființat mai multe companii. Din 2002, este președintele Petrina Group International, Inc., cu sediul în Ithaca, NY, în vreme ce business-ul din România se derulează prin intermediul a cel puțin două firme – Strategic Management Advisers și Petrina Group International -, ambele cu sediul în Cluj-Napoca. Două afaceri care “șchioapătă” serios, dacă luăm în calcul cifrele care apar în bilanțurile de final de an.

În 2011, Petrina Group International SRL avea un angajat, o cifră de afaceri de 500 de lei și a reușit să obțină un profit brut de 906 lei. În 2012, a ieșit pe plus, cu zero angajați: 9.533 de lei. În 2013, a reapărut un angajat, iar profitul a fost de 6.981 de lei. A fost, de altfel, ultimul an în care Petrina Group International a obținut profit. În 2014, a ieșit în pierdere cu 8.743 de lei (zero salariați), în 2015 cu 8.659 de lei (zero salariați), iar în 2016 cu 8.758 de lei (zero salariați).

Și totuși, Petrina Group International s-a dovedit a fi o afacere mai puțin proastă decât cealaltă companie deținută de Peter Petrina în Cluj-Napoca. În 2011, Strategic Management Advisers a înregistrat o cifră de afaceri netă de 58.201 de lei, dar și o pierdere de 3.847 de lei, cu doi angajați. În 2012, cifra de afaceri a scăzut la 22.294 de lei, a dispărut un angajat, dar pierderile au urcat la 31.892 de lei. Rulajul a scăzut și în 2013 (20.413), iar pierderile au ajuns la 25.777 de lei. Firma avea tot un angajat. În următorii trei ani, cu cifră de afaceri zero, pierderile au fost de 38.583 de lei (2014), 24.393 de lei (2015) și 20.362 de lei (2016).

Pe de altă parte, o a treia firmă înființată de Petre Petrina în România se dovedește a fi un business de succes. Fondată în 2006, Magna Consulting a avut un profit brut de 39.392 de lei în 2011, 107.205 de lei în 2012, 327.272 de lei în 2013, 618.330 de lei în 2014, 1.691.196 în 2015 și o pierdere de 316.277 de lei, anul trecut. Numai că Petre Petrina a vândut această firmă în 2009.

Foto: Mar-a-Lago Club

Pentru candidații americani, doar CV-urile trimise prin fax sunt luate în considerare

Angajatorii care vor să aducă forţă de muncă străină în SUA trebuie să le plătească transportul şi comisioanele de recrutare. Vizele sunt valabile zece luni, dar pot fi prelungite până la trei ani, în anumite situaţii. Străinii trebuie să primească salarii aprobate de Departamentul Muncii și să lucreze doar pentru compania care le-a sponsorizat viza. Familia Trump şi alţi proprietari de staţiuni turistice folosesc vize H-2B, pentru muncitori temporari, necalificaţi, din afara sectorului agricol. Există o limită de 66.000 de astfel de vize pe an, la nivel național.

În luna iulie, clubul Mar-a-Lago, locul în care Donald Trump preferă să-și petrească timpul liber, se afla în căutarea a 20 de bucătari (care vor primi 13,34 dolari/oră), 35 de ospătari (11,88 dolari/oră) și 15 persoane pentru curățenie (10,33 dolari/oră). În același timp, Trump National Golf Club in Jupiter, Florida, angajează șase bucătari, plătiți tot cu 13,34 dolari/oră.

Cum cei mai mulți angajați, în acest moment, sunt români și haitieni, sunt șanse mari ca familia Trump să meargă din nou pe mâna lui Peter Petrina, pentru a găsi persoanele potrivite tocmai în România. Conform legii, companiile din SUA sunt obligate să caute americani, în momentul în care au posturi vacante, înainte să ia în calcul posibilitatea de a aduce străini. Așa au făcut și cele două companii din “imperiul” Trump: au publicat anunțurile de angajare în ziarul Palm Beach Post, de două ori, și precizau că au nevoie de persoane cu experiență de trei luni în domeniu. Anunțul nu era însoțit de un număr de telefon sau o adresă de email. Candidații erau anunțați că pot să-și trimită CV-ul doar prin fax.

Visul american

Chiar dacă Donald Trump nu a avut o reputație de angajator grozavă înainte de a fi ales președinte, mulți dintre salariații săi erau încântați că lucrează pentru el. Anul trecut, mai mulți angajați au declarat pentru CNN că au ajuns astfel să trăiască visul american. Un fost ospătar român de la Mar-a-Lago și-a amintit că Trump își trata angajații cu respect și că s-a întâmplat de mai multe ori ca afaceristul să intre în bucătărie și să le ofere tuturor câte 100 de dolari, drept recompensă pentru că au făcut treabă bună.

 

Articolele de pe AngajatorulMeu.ro pot fi preluate de alte publicaţii în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei, cu link activ. 

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share