Ciprian Lupu, pilotul tetraplegic intrat ȋn Cartea Recordurilor, vrea să “cucerească” Europa

Sportivul brașovean Ciprian Lupu, singurul pilot profesionist tetraplegic din România, inclus ȋn Cartea Recordurilor, are în plan, în acest an, participarea la competiții internaționale, în trei etape ale Campionatului European de Raliuri.

Ciprian Lupu este prima persoană cu dizabilități din lume care a obținut un titlu de campion național într-o competiție automobilistică. Pentru această performanță, a fost inclus, anul trecut, în Cartea Recordurilor.

În 2024, Ciprian Lupu și copilotul său, Andrei Aițculesei, vor concura pe aceeași mașină ca anul trecut, un Renault Clio Rally 5 cu dotări și adaptări speciale. Ciprian va continua să ajute persoanele aflate ȋn aceeași situație cu el și va organiza noi cursuri de condus defensiv pentru șoferii care folosesc scaune rulante.

Ciprian Lupu (40 ani) a ajuns ȋn scaunul cu rotile ȋn urma unui accident petrecut pe litoral, când avea doar 18 ani. Ȋn lumea raliurilor a pătruns ȋn 2008, ȋn calitate de copilot al lui Manu Mihalache. A absolvit școala de pilotaj la Napoca Rally Academy, pregătit de Simone Tempestini. În 2018 a debutat în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă, iar în 2019 în Campionatul Naţional de Raliuri. Primul titlu de campion național (ȋn categoria “Debutanți”) a venit ȋn sezonul 2021. Este primul titlu de campion la nivel național obținut de o persoană cu dizabilități, în lume, potrivit FIA.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share