Carlo Pignoloni, CEO și Country Manager Enel România, a fost reales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA) şi va fi secondat de Adrian Borotea, director Strategie şi Agendă Europeană, CEZ Romania, din rolul de vicepreședinte.
Președinte RWEA din 2020, Carlo Pignoloni a revenit in România în 2019, pe poziția de Country Manager al Enel, după ce a condus operațiunile Enel Green Power în Italia și a coordonat, timp de doi ani, operațiunile de dezvoltare a proiectelor din Europa și Africa de Nord. A mai lucrat în România și a contribuit la dezvoltarea și construcția de capacități de productie de energie electrica din surse regenerabile, între 2008 și 2011, la Enel Green Power România, din pozitia de director general.
Adrian Borotea, vicepreședinte şi director executiv RWEA din 2017, este director Direcţie Strategie de Grup şi Agenda UE în CEZ Romania, companie ce face parte din Grupul CEZ în România. Înainte de a deveni vicepreședinte şi director executiv, a fost membru în board-ul RWEA, din 2012, şi are o vastă experienţă legată de politicile acestui sector.
Sub coordonarea celor doi, RWEA va continua promovarea energiei regenerabile şi a tranziţiei energetice în România. “Vorbim despre o asociație în plină expansiune, foarte receptivă la nevoile industriei și mereu prezentă în dezbaterile la nivel naţional şi european. Reglementările și actele legislative care stau la baza dezvoltării surselor regenerabile necesită consecvență și armonizare cu liniile directoare europene, iar RWEA va semnala și va aborda în mod continuu discrepanțele care ar putea perturba sau periclita dezvoltarea surselor regenerabile”, este mesajul conducerii RWEA.
Unul dintre cel mai recente proiecte RWEA a avut loc luna trecută – conferința RESinvest, care a reunit peste 400 de oameni din comunitatea energiei eoliene şi solare din toată Europa, într-un apel comun la acțiune: dezvoltarea unui lanț de producție funcțional în Europa de Sud-Est, ce include totul, de la fabricarea componentelor la dezvoltarea serviciilor digitale și recalificarea forței de munca. Momentul a anticipat lansarea Planului de Acțiune al Comisiei Europene, REPower EU, menit să asigure independența energetică a Europei și să accelereze dezvoltarea energiei eoliene și solare.
RWEA caută să aducă o contribuție pentru industrie și își propune să identifice subiecte de interes, pentru a elabora studii şi modele de piaţă bazate pe date. Colaborează cu consultanți independenți de renume şi are în derulare două studii importante: unul legat de țintele pentru 2030, pe care Guvernul trebuie să le revizuiască prin PNIESC, și unul tehnic, pentru a înțelege capacitatea Sistemului Energetic Național de a primi acest nou val de surse regenerabile. Parcursul către o economie cu emisii scăzute de carbon vine cu o serie de implicații sociale, ce trebuie abordate încă din primele etape ale procesului transformativ. RWEA tratează cu prioritate acest aspect și vine cu măsuri concrete ca să asigure o “tranziție justă” si să preîntâmpine apariția unor discrepanțe sociale.
România beneficiază de experiența centrului de pregătire pentru tehnicieni în turbine eoliene, Renewable Energy School of Skills, care a produs specialiști și experți ce deservesc piața națională și alte piețe europene. RWEA a continuat și un program de reconversie profesională într-o zonă minieră tradițională din România, la Petroșani, unde a deschis recent o nouă Academie Profesională.
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este prezentă în România din 2008. Este vocea tranziției energetice și a industriei energiei eoliene din România. Reprezintă o putere instalată de circa 3 GW de energie eoliană, deținută de companii precum Enel, CEZ, EDPR, Engie sau Monsson, ce au însumat investiţii de peste cinci miliarde de euro. Este in plină expansiune, și-a mărit numărul de membri în ultimul an şi a ajuns la peste 40 de companii-membre – producători de energie electrică și de turbine, dezvoltatori, case de avocatură, bănci și furnizori de servicii conexe acestei industrii.