Deși primul tău răspuns ar fi: aleg o poză clară, în care port o vestimentație smart-office și zâmbesc discret, nu întotdeauna avem parte de astfel de poze, în CV-uri. Imaginația, de multe ori, nu are limite, iar alegerea neinspirată a pozei care deschide CV-ul îi face pe mulți recrutori să nu mai citească informațiile despre experiența și despre studiile candidatului.
Corina Diaconu
Managing Director @ ABC Human Capital
Tipuri de fotografii găsite în CV-uri și nerecomandate de recrutori:
Poze de la evenimente festive din viața candidatului. Se pot remarca coafura extravagantă și florile.
Poze în posturi foarte relaxate, la o cafenea, într-un bar.
Poze în ținute sumare, de la plajă, din casă.
Poze cu fundaluri în care se văd marea, muntele, detalii din casă.
Poze alături de un grup de prieteni.
Poza în CV apreciată de recrutori. Iată ce îți recomand:
O ținută smart-office. Nu trebuie să îmbraci mai multe piese vestimentare, este suficient să ai o cămașă office, într-o culoare neutră. Poza trebuie să te prezinte într-un mediu profesional. Uită de accesorii cum ar fi pălării și ochelari! Dacă ocupi poziții de management, un costum este cel mai indicat – îți oferă credibilitate și o imagine în conformitate cu postul pentru care candidezi.
Pentru femei, make-up-ul trebuie să fie discret, în culori naturale, folosind cu stil fondul de ten, mascara, blush și gloss.
Părul trebuie să aibă un aspect îngrijit, uniform!
Poza clară, la rezoluție și dimensiuni bune. Evită să faci poza cu un smartphone (arată că ești mult prea grăbit și nu acorzi atenție detaliilor)! Folosește o cameră profesionistă! Pentru o poză de calitate, poți merge la un studio foto, care va face diferența și va oferi o poză de calitate.
Tip buletin sau pașaport, în care să se vadă clar fața și umerii. Camera foto trebuie să fie setată cu focus asupra ochilor.
Nu trebuie să fii foarte serios, ca la poza de buletin sau pașaport. Afișează un zâmbet delicat, care să creeze o emoție și o impresie pozitivă recrutorului. Nu este recomandat să exagerezi cu zâmbetul, afișând prea mult dantura. Poate da impresia că nu ești serios sau demn de încredere.
Pe un fundal în culori neutre (bej, ivoire, gri, kaki, bleu, alb).
Este recomandat ca poza din CV să se regăsească și în profilul de Linkedin și în cel de Facebook, pentru a crea o identitate vizuală online.
Să fie o poză recentă, făcută în urmă cu maximum un an față de data aplicării.
Sunt apreciate atât pozele color, care oferă detalii despre culoarea ochilor, a părului (potrivite pentru job-uri de relații cu clienții), precum și cele alb-negru, care dau un efect mai artistic (potrivite pentru job-uri de design, arhitectură).
Desigur, te-ai intrebat, adesea, de ce trebuie să adaugi o poză la CV. Există cel puțin patru motive:
Recrutorii scanează, zilnic, sute de CV-uri, și le rețin vizual pe cele care au și poză.
Astfel te diferențiezi de alți candidați, care nu adaugă poză sau adaugă o poză neprofesionistă.
O poză adaugă personalitate CV-ului tău.
Atunci când candidezi pentru posturi unde aspectul fizic este important, precum cele de relații cu publicul, turism și ospitalitate, entertainment, o poză este absolut necesară pentru ca CV-ul tău să fie luat în considerare.