Cum să ne protejăm familia în timpul epidemiei COVID19 (coronavirus) – sfaturi pentru cei sănătoși

Dacă în aceste săptămâni ai cumpărat sau te-ai gândit să cumperi mai multă făină de mălai decât ai nevoie, acest mesaj este pentru tine. Pentru noi toți (și eu m-am gândit o secundă dacă am destulă făină de mălai acasă)!

Prof. Univ. Dr. Habil. Răzvan M. Cherecheș

Profesor de Sănătate Publică

Director @ Departamentul de Sănătate Publică, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării/ Universitatea Babeș-Bolyai

Toți românii sub 55 de ani, cu stare bună de sănătate, nu vom fi afectați semnificativ de Coronavirus – dacă vom fi infectați, cel mai probabil o vom resimți ca pe o răceală ușoară. Vom dezvolta imunitate la această versiune a virusului și vom fi bine. Mai devreme sau mai târziu, pe parcursul următorilor ani, cei mai mulți dintre noi vom ajunge să trecem prin infecția cu coronavirus.

Problema este cum să îi protejăm pe cei vulnerabili – adulți în vârstă cu probleme cardiace, respiratorii, diabet (părinții și bunicii noștri care își iau medicamentele de mai multe ori pe zi). În cazul în care sunt infectați, ei au un risc mai mare de a ajunge la urgențe și pe secția de terapie intensivă. Dacă prea mulți ajung în același timp la urgențe (câteva sute), cei mai mulți dintre ei nu vor putea primi ajutor medical în timp util, pentru că sistemul de sănătate nu poate face față. Nu există suficiente ventilatoare mecanice și suficient personal medical care să se ocupe de toți pacienții în același timp. Nici un sistem medical nu ar putea face faţă dacă, spre exemplu, 0,1 la sută din populaţia unei ţări ar ajunge brusc la terapie intensivă.

Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”

Cursurile în școli și în universități au fost suspendate pentru a se evita transmiterea infecției în lanț. Această măsură ne ajută să evităm ca noi să devenim infectați şi să transmitem mai departe virusul, în special către părinții și bunicii noștri.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cel mai probabil, activităţile didactice ale școlilor și universităților vor rămâne suspendate o perioadă mai lungă de timp (poate chiar câteva luni), faceți-vă planuri în acest sens. Coronavirus nu va dispărea mâine sau săptămâna viitoare, dar noi vom fi mai imuni la infecție în câteva săptămâni. Cel mai probabil, mulţi dintre noi vom experimenta fără probleme majore, mai mult sau mai puţin conştient, infecţia cu coronavirus.

Ce putem face noi, cei sănătoși? Trebuie să ne comportăm în aşa fel încât să evităm, în măsura posibilului, aglomerarea secțiilor de urgențe și terapie intensivă, să ne asigurăm că nu sunt copleșite.

Cum? Facem tot posibilul să nu devenim noi infectați, ca să nu transmitem mai departe infecția.

Cum? Pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, în principal din cauza diminuării sistemului imunitar, odată cu vârsta, trebuie, pentru câteva luni:

  • să evităm grupurile mari de oameni – să stăm departe de aglomerările de oameni (sunt șanse mari ca cineva să fie purtător și să nu știe) – cursuri, evenimente, biserici, mall-uri, cluburi, baruri, nunți, înmormântări, mijloace de transport în comun;
  • să ne spălăm des pe mâini și să curățăm suprafețele din jur;
  • să nu ne mai strângem mâna sau să nu ne pupăm unii cu alții;
  • să rămânem calmi.

Ministerul Sănătății are informații foarte utile despre cum să ne protejăm. Să nu uităm că măsurile de carantină sunt luate ca să îi protejăm pe cei dragi nouă!

Articolul anterior

Porsche Engineering își extinde echipa din România cu peste 20 la sută, în 2020

Articolul următor

Softelligence are un nou Head of Project Management Office

Articole din aceeași categorie
Citește

Aventura unei dezvoltări

Sunt puţine experienţe profesionale mai frumoase, cred eu, decât participarea activă la creșterea unei companii. Să vezi cum…
Total
20
Share